Informatie voor de watersporter

Vandaag Volvo Ocean havenrace zonder Scallywag en zondag 22 april vertrek naar Newport met alle zeven boten

PERSBERICHT
Itajaí – Vrijdag 20 april om 19 uur Nederlandse tijd verschijnen in het Braziliaanse Itajaí zes boten aan de start van de In-Port Race. Vestas 11th hour Racing voegt zich weer bij de vloot. Het Deense team liep tijdens de zevende etappe van Auckland naar Itajaí mastbreuk op. Sun Hung Kai/Scallywag arriveerde donderdagmiddag lokale tijd in Itajaí. Voor hen begon direct de race tegen de klok om op tijd klaar te zijn voor de achtste etappestart, die aanstaande zondag plaatsvindt.
Na het verlies van bemanningslid John Fisher op de Zuidelijke Oceaan trok Scallywag zich terug uit de zevende etappe. Het team zette koers naar Chili, waar een gelegenheidsbemanning aan boord stapte om de boot naar Itajaí te varen. Daar staan de gehele ploeg van de Boatyard en leden van andere teams klaar om Scallywag razendsnel de verplichte servicebeurt te geven en de eventuele reparaties uit te voeren. De Nederlandse Scallywag-zeilster Annemieke Bes zei: “Het is geweldig dat we zoveel hulp van de andere teams krijgen aangeboden. Het voelt goed dat zoveel mensen ons steunen. We zitten in een race en we zijn allemaal competitief, maar in tijden zoals dezen is het meer een familie en zorgen we voor elkaar. Dat is fantastisch.”
De havenrace van vandaag is de zevende van de Volvo Ocean Race In-Port Race Series. Het Spaanse MAPFRE voert het algemene klassement aan. Schipper Xabi Fernández en zijn bemanning wonnen tweemaal en eindigden drie keer als tweede. Daarmee behaalden ze de meest constante resultaten.
Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, staat tweede overall. Het Chinees/Franse team pakte reeds drie zeges, maar door de teleurstellende zesde plek in China staat het drie punten achter MAPFRE.
Het gevecht voor de laatste podiumtrede is een Nederlands onderonsje tussen team AkzoNobel en Team Brunel. AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning staan maar een punt voor Bouwe Bekking’s Team Brunel.
De Volvo Ocean Race In-Port Race Series heeft een eigen klassement, maar functioneert als tie-breaker voor het algemene klassement van de Volvo Ocean Race Trophy. Als de topteams op gelijke aantal punten eindigen, bepaalt de positie in het totaalklassement van de havenraces wie de Trophy mee naar huis mag nemen. Op dit moment na zeven etappes is het verschil tussen de eerste (Dongfeng) en tweede (MAPFRE) plaats slechts een punt. De einduitslag van de serie havenraces kan dus cruciaal worden tegen de tijd van de finish in Den Haag eind juni.
Hoe is de Itajaí In-Port Race te volgen:
De wedstrijd begint om 14:00 lokale tijd (1700 UTC), op vrijdag 20april.
Op de website:
Ga vanaf 18:45 Nederlandse tijd (16:45 UTC) naar www.volvooceanrace.com voor de live stream van de actie op het water. Na afloop wordt zo snel mogelijk een samenvatting met quotes van de schippers geplaatst.
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht