Varen in Limburg betekent varen op en rond de Maas. De rivier stroomt de Provincie vanuit België binnen bij Eijsden, doorkruist Maastricht en slingert dan noordwaarts. Vooral de Maasplassen bij Roermond vormen een prachtig watersportgebied.
Het bijzondere aan de Maas is dat deze rivier al meer dan 300 miljoen jaar bestaat. Daarmee is het de oudste rivier op aarde. Alleen de Finke River in Australië zou nog ouder zijn, maar deze rivier staat een deel van het jaar droog. Dan noemen wij dat dus geen rivier. De Maas zelf is 950 kilometer lang en ontspringt in het Franse natuurgebied Pouilly-en-Bassigny. Bij de bron staat een monument met een koperen plaat waarop de hele Maas staat afgebeeld. Onderaan het monument is een modderplas die het begin vormt van de stroom waar wij de komende dagen in Limburg op varen.
Leukermeer
We beginnen niet bij de bron, maar in het noorden waar onze tochten in Noord Brabant zijn geëindigd. In Limburg start het varen meteen leuk, want we zijn nog maar net in de provincie of we kunnen al afslaan naar het Leukermeer. De doorgang naar het natuurgebied het Reindersmeer is afgesloten, maar op de oude sluis is een brasserie gebouwd: de moeite waard dus om er toch naartoe te varen. Vanuit het voormalige bedieningshuisje verkoopt men ijsjes.
De volgende stopoptie is Venlo. Voor de brug is een passantenhaven. Laat je niet afschrikken, de gebouwen rond het haventje zijn niet zo sfeervol maar recht achter deze gebouwen begint de oude, gezellige binnenstad. Vooral de Markt met het oude stadhuis heeft veel leuke terrassen.
Aperol spritz in Roermond
Na een sluis in de rivier komen we bij de rustige Asseltse Plassen van Limburg. Varen we nog iets door dan verschijnt Roermond en zijn er recreatieplassen. Het water splitst hier en we moeten even opletten, al staat aan het water duidelijk aangegeven welke afslag we moeten nemen. Voor de spoorbrug blijven we op het hoofdvaarwater (stuurboordwal houden). Na de spoorbrug houden we de bakboordwal en slaan we dus linksaf. De beroepsvaart gaat hier grotendeels rechtdoor over het rechte Lateraalkanaal Linne-Buggenum. Wij blijven op de slingerende Maas.
Eerst gaan we eens kijken in Roermond. Daardoor gaan we een klein eindje de Roer op. Aan de stenen stadskade zijn al diverse leuke terrasjes. Lopen we een honderd meter verder Roermond in, dan openbaart zich de Limburgse gezelligheid met mooie luifels en kelners in schort die keurig uw aperol spritz komen brengen.
Plas Hateboer
Aan de passantenkade in Roermond kunnen we maar beperkt liggen, het is dus al snel weer tijd om verder door Limburg te varen. We draaien de Maas weer op en vervolgen de tocht naar het zuiden. Aan bakboord is meteen een jachthaven, het zijn er zelfs twee. Varen we door dan is aan stuurboord de ingang van Plas Hateboer, opnieuw een leuk watersportgebied met meerdere jachthavens, ankerplekken en kades om aan te liggen. Zuidelijker is er nog een vergelijkbare plas, de Oolderplas. Bij het binnenvaren van de Oolderplas is aan bakboord het Isabellagriend, een terrein voor naaktrecreatie. Ziet u een zeldzame vogel, probeer dan niet eindeloos door de verrekijker te kijken. Een derde slinger van de Maas wordt uitgegraven, hier moeten we als watersporters nog even wachten tot de baggermachines klaar zijn.
Bij Heel is de sluis om uit het gebied bij Roermond te komen. En we kunnen meteen door naar een volgend Limburgs watersportgebied dat we gaan verkennen. We kunnen de Maas niet blijven volgen, onze route richting Maastricht gaat verder op het Julianakanaal. Maar eerst kunnen we een paar dagen genieten van de plassen ten westen van Maasbracht. Zo is een bezoek aan het beroemde dorpje Thorn echt een must, Thorn staat bekend als het Witte Stadje. Op plas de Grote Hegge is een steiger waar we kunnen liggen om Thorn te bekijken.
Terug op de Maas is een bocht verder alweer het volgende leuke stadje: Stevensweert. Hier hoeven we geen steiger te delen met andere watersporters, er zijn zelfs twee grote jachthavens met ruim voldoende passantenplekken. De grens met België bevindt zich nu midden op de Maas, als we netjes langs de stuurboordoever varen, zoals het hoort, bevinden we ons in het buitenland.
Helaas kunnen we niet op de Maas blijven varen. Bij de Schroevendaalseplas ter hoogte van het dorpje Ohé en Laak is een kabel gespannen. Vanaf hier is de Maas te ondiep om te bevaren. We moeten terug naar Wessem.
Verder varen in Limburg
Bij Maasbracht gaan we door de sluis en nu varen we op het lange rechte Julianakanaal richting Maastricht. Pas bij Limmel, vlak voor Maastricht, komen we weer op de oude rivierloop. In Maastricht heeft het Basin Maastricht zestig passantenplekken vlak bij het oude stadscentrum. Op de website van deze haven wordt dit ‘Het geheime stukje Berlijn in Maastricht’ genoemd. Rond de haven vinden we de monumentale aardewerkfabrieken van Sphinx. De pakhuizen zijn verbouwd tot woningen en in de opgeknapte werfkelders vind je leuke en lekkere restaurants, galerietjes en heerlijke terrassen.
(foto: Michiel Verbeek)
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin