Informatie voor de watersporter
Muiden

Varen in Noord-Holland: genoeg voor een hele zomervakantie

De volgende provincie waar we gaan varen, is Noord-Holland. Dit gebied heeft van alles te bieden: van de Hollandse Plassen in het zuiden tot de Ringvaart en natuurlijk Amsterdam zelf. Boven Amsterdam kom je meteen in een oeroud veenlandschap met leuke plassen en kanalen. Noord-Holland heeft een enorm lange kustlijn met aan de oude Zuiderzee prachtige stadjes waar het goed toeven is. Ook Texel hoort nog bij de provincie, wat wil je nog meer.

Loosdrecht

We beginnen met varen in het zuiden van Noord-Holland. Bij Aalsmeer liggen de Westeinder Plassen. Een leuk meer dat voor de helft bestaat uit eilandjes met bomen erop. Hier kun je zo een dag doorbrengen met het om de eilandjes slalommen.

Meer naar het oosten loopt de grillige provinciegrens precies rondom de Loosdrechtse Plassen. Deze veenafgraving heeft nog veel legakkers en gekke eilandjes midden in het meer. Je komt niet zo makkelijk op de Loosdrechtse Plassen, de toegangsvaarwegen zijn nauw en hebben sluisjes. Dat lijkt misschien een nadeel, maar je kunt het ook anders zien: buiten het hoogseizoen hebben we regelmatig het hele meer voor onszelf. Oud Loosdrecht bestaat uit een lange rij havens en watersportverenigingen. Hier zijn ook veel restaurantjes en plekken om lekker te chillen aan het water.

Verzande haven van Naarden

De voormalige Zuiderzeekust van Noord Holland begint al bij Huizen aan het Gooimeer en loopt helemaal door tot aan Den Oever. De haven van Naarden verzandde zo vaak dat de bewoners van de vestingstad het maar hebben opgegeven, ze voeren liever binnendoor naar Muiden over de lange rechte Naardertrekvaart.

In Muiden komt de Vecht uit in het IJmeer. De terrasjes van Ome Ko aan de sluis zijn heerlijk om te zitten en te genieten van het geklungel van andere watersporters, totdat je zelf achterstevoren in de sluiskom ligt. Vanuit Muiden is het een klein stukje naar Forteiland Pampus. Niks is leuker dan hier op eigen kiel naartoe te varen. Er is een prima restaurant en het fort zelf is een leuke attractie voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het interessant genoeg om hier een halve dag te liggen. 

Amsterdam-Amsterdam

Bij Durgerdam gaan we het IJ op naar de Amsterdamse binnenstad. Hier is een doorvaart-vignet verplicht. Het kost 42 euro en is drie jaar geldig. Het vignet is online te bestellen, maar dit kan twee weken duren. Er zijn ook 11 afhaalpunten in de stad (https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/doorvaartvignet-kopen-en-activeren-62716#)

Varen op de Amsterdamse grachten is een belevenis. Er zijn meerdere routes die langs de mooiste plekjes komen. De mogelijkheden om aan te leggen voor een bezoek aan het terras of het bestellen van een broodje zijn beperkt in Amsterdam. Veel kades zijn bestemd voor woonboten, passanten zijn minder welkom. 

Noordzeekanaal

Als we gaan varen in Noord-Holland, kunnen we via het Noordzeekanaal ook naar IJmuiden. Halverwege is de afslag naar het pittoreske Spaarndam en het Spaarne. Verder naar het zuiden is Haarlem. Hier kunnen we wel gewoon de boot aan de kade leggen als er een leuk café is aan de kant. Onder Haarlem bij Cruquius begint de Ringvaart een legendarisch vaarwater waar jaarlijks epische roei- en zeilwedstrijden worden gevaren.

Boven Amsterdam loopt de Zaan, ooit het belangrijkste vaarwater van ons land vanwege de houtindustrie. Er stonden tientallen molens. Een deel van die molens staat nog aan de Zaanse Schans. Toeristen komen hier met busladingen aan om ze te fotograferen, wij varen er gewoon langs met een mok zelfgemaakte filterkoffie in de hand. Noordelijker is het Alkmaardermeer en helemaal in de punt van Noord-Holland kunnen we varen naar het verlaten Amstelmeer. 

Zilt

Den Helder en Den Oever zijn echte zeehavens. In Den Helder zetelt de marine en dat is goed merkbaar. Een bezoek aan Den Helder is zeker de moeite waard. De oude haven rond Willemsoord is prachtig gerestaureerd en het marinemuseum is de moeite waard. Den Oever is een voormalige vissershaven en heeft een veel gemoedelijker sfeer. Beide havens liggen aan de Waddenzee en zijn een prima uitvalsbasis om naar Texel te varen. 

Ons grootste Waddeneiland heeft een leuke jachthaven in Oudeschild. Hier kunnen we met de bus leuke tripjes maken over het eiland. De Cocksdorp, op de oostpunt van Texel, heeft ook een heel klein haventje. Deze plek is lastig bereikbaar en staat bij veel Wadzeilers op de bucketlist.

Ruige vluchthaven

Den Oever is de noordelijkste plaats aan het IJsselmeer. Hier kun je door de sluis weer van zout naar zoet. Wanneer we zuidwaarts langs de kust van Noord-Holland varen, dan komen we eerst langs de vluchthaven van Oude Zeug, een van de mooiste verborgen ruige plekken van ons land. 

Dan komt Medemblik in beeld, een heerlijk stadje rondom de jachthavens. Een pilsje bij het historische Café Brakeboer aan de kade is een must. Gaan we verder naar het zuiden dan komen we bij Enkhuizen. Het openluchtmuseum geeft een prachtig beeld van hoe ons land er honderd jaar geleden uitzag. Maar Enkhuizen zelf heeft ook veel weg van een openluchtmuseum.

Vervloekte Hoornse Hop

Via het naviduct komen we op het Markermeer. Houden we de kust aan, dan is de haven van Hoorn de volgende interessante stop. Het water voor Hoorn, de Hoornse Hop, wordt regelmatig vervloekt door schippers wegens de zeer ongemakkelijke zeegang die er kan staan. Bij mooi weer is dit geen enkel probleem. Rest ons nog Edam, Volendam en Monnickendam en de Gouwzee die afgeschermd wordt door het eiland Marken.

Een vakantie lang

Varen in Noord-Holland kan uitstekend een hele zomervakantie duren, waarbij er elke dag wel weer een ander leuk vaarwater op het programma staat. Maar ook naast het varen is er in Noord-Holland genoeg afleiding aan het water te vinden.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht