Informatie voor de watersporter
Kagerplassen

Varen in Zuid-Holland: de mooiste vaarroutes

Op vaarvakantie in Zuid-Holland, dat kan van alles betekenen: van ruig groot water met veel beroepsvaart op de Rotterdamse Nieuwe Maas en het ruime Haringvliet, tot de Kagerplassen en het rustige Nieuwkoop. Waar ga jij varen? We bekijken een paar vaarroutes in Zuid-Holland.

De vaarroutes in Zuid-Holland bieden voor elke watersporter iets moois. Laten we onderaan beginnen: het Haringvliet. Komen we over het Hollands Diep langs de Biesbosch, dan gaan we dit keer niet door de Volkeraksluizen naar Zeeland, maar wij gaan rechtdoor het Haringvliet op. Het eerste wat we merken is dat er geen beroepsvaart meer is. Bijna alle vrachtschepen gaan door de sluis richting Antwerpen, waardoor het op het Haringvliet een stuk rustiger is. 

De Haringvlietbrug heeft een hoogte van twaalf meter (12,19m) en er is ook een beweegbaar gedeelte. Omdat er veel verkeer is over de brug, draait deze om het uur of op aanvraag. 

Vuile Gat

De geul aan de noordkant van de Haringvlietbrug wordt het Vuile Gat genoemd, een naam uit de tijd dat het hier nog gemeen kon stromen. Tegenwoordig stroomt het alleen nog heel rustig als de Haringvlietdam wordt opengezet. Er wordt vooral water afgevoerd naar zee, maar de sluisdeuren blijven steeds vaker een beetje open staan om migrerende vissen zoals de paling en een enkele zalm binnen te laten. Dit heet het Kierbesluit.

Tiengemeten

Midden in het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Het hele eiland is van Natuurmonumenten. Er zijn meerdere aanlegplaatsen bij dit natuureiland, maar alleen de meest oostelijke haven is voor ons bedoeld. Een mooie uitvalsbasis voor lange wandelingen op dit bijzondere eiland. Overnachten is niet toegestaan. Er is wel horeca op het eiland.

Langs deze vaarroute in Zuid-Holland zijn verschillende leuke stadjes te bezoeken zoals de Stad aan ‘t Haringvliet (dat in feite slechts een klein dorp is) en Middelharnis. De grootste plaats is Hellevoetsluis. Deze vestingstad heeft meerdere havens en biedt genoeg afleiding om er meerdere dagen te liggen.

Varen in Rotterdam

Als je het hebt over vaarroutes in Zuid-Holland, dan kan Rotterdam niet ontbreken. Varen in deze stad is andere koek. De Nieuwe Maas is een snelstromende rivier met veel scheepvaart. Dit water stelt wel bepaalde eisen aan je schip. Een sterke motor en goeie zeewaardigheid maken het een stuk minder spannend. Probeer goed vooruit te kijken, situaties in te schatten en houd je eigen kant van het vaarwater, dan kan er weinig misgaan. Bovendien kunnen we dan op een unieke manier genieten van deze fantastische wereldstad. 

We kunnen de Hollandse IJssel opvaren of kiezen voor de Lek richting Utrecht. Van deze brede rivieren kom je al snel weer op rustiger vaarwatertjes in het Groene Hart.

Schitterende vaarroutes

Zuid-Holland heeft ook de Reeuwijkse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen, die beperkt toegankelijk zijn voor motorboten. Dat levert twee hele mooie, maar vooral rustige vaargebieden op. De Oude Rijn slingert door de provincie van Woerden tot aan Katwijk aan Zee. Deze oude waterloop komt door Alphen aan de Rijn en door Leiden. Varen we naar het noorden, dan komen we op de prachtige Kagerplassen: een uniek gebied met onderling verbonden plasjes en de roemruchte Kaagsociëteit naast de starttoren. 

De Kagerplassen zijn verbonden met de Wijde Aa en de Braassem. De Westeinderplassen behoren alweer toe aan Noord Holland waar we volgende week een kijkje nemen, dus hier houdt onze verkenning naar de vaarroutes in Zuid-Holland op. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht