Informatie voor de watersporter
Blauwe Diesel

Varen met blauwe diesel: beter voor motor en milieu

Steeds vaker zien we in jachthavens de mogelijkheid om blauwe diesel te tanken. Zo kun je varen met diesel die is gemaakt van afval uit de voedselketen: een prachtig product dat niet alleen beter is voor je dieselmotor, maar vooral ook voor het milieu.

Kan blauwe diesel in mijn dieseltank?

Ja hoor, blauwe diesel is geschikt voor alle bestaande dieselmotoren. Ook kan het worden gemengd met fossiele diesel, mocht dat nog in de tank zitten. De motor gaat er niet anders van lopen, je merkt er niks van. Ondertussen heeft blauwe diesel wel betere smeringseigenschappen waardoor de motor minder slijt. Ook is de verbranding veel schoner.

Wat is blauwe diesel?

Blauwe diesel is een merknaam voor HVO100-diesel. HVO staat voor ‘Hydrated Vegetable Oil’. Tijdens het productieproces wordt er gebruik gemaakt van waterstof om zuurstof uit de biomassa te pompen, het hydrateren. Vegetable Oil zijn plantaardige oliën zoals afgewerkt frituurvet. Maar ondertussen kan HVO100 ook gemaakt worden van slachtafval of van snoeiafval. De aanduiding op de pomp voor deze soort diesel is XTL, wat staat voor Anything To Liquid. 

Wat is blauwe diesel niet?

Blauwe diesel is geen biodiesel. Dit product kennen we als FAME of B7 zoals het op de pomp wordt aangeduid. Biodiesel wordt net als blauwe diesel (HVP100) gemaakt van dierlijke vetten, plantaardige oliën of afval zoals gebruikt frituurvet. Alleen is het productieproces anders. Biodiesel wordt gemaakt door verestering met methanol. Bij HVO speelt waterstof een rol. Bij dat laatste proces lukt het om de zuurstof uit de brandstof te halen wat een heleboel problemen voorkomt. Door de zuurstof in FAME is het product beperkt houdbaar en krijgen bacteriën een kans om de diesel te vervuilen. 

Om de verwarring compleet te maken worden beide soorten diesel ook wel aangeduid als biodiesel.

Naast blauwe diesel zien we ook wel GTL-pompen aan het water. GTL staat voor Gas To Liquid. Deze diesel is gemaakt van aardgas volgens hetzelfde proces als blauwe diesel. Daardoor is uitstoot van fijnstof, roet en stikstof een stuk minder. Maar de oorsprong van het product is dus nog steeds een fossiele en dus eindige stof, namelijk aardgas. 

Voordelen van varen met blauwe diesel

Het grote voordeel van varen met blauwe diesel is dat het geen fossiele brandstof is en dus stukken beter is voor het klimaat. HVO100 heeft een CO2 uitstoot die tot 90% minder is dan gewone diesel. Ook de uitstoot van fijnstof is minder (33%), er worden minder koolwaterstoffen uitgestoten (30%), minder koolmonoxide (24%), minder stikstof (9%) en minder kankerverwekkende PAK’s. Kortom, er komt minder vieze rook uit je uitlaat.

Verder kan HVO100 of blauwe diesel het hele jaar door gebruikt worden. Bij biodiesel is dat bijvoorbeeld niet zo. Dat kan gaan stollen bij lage temperaturen. Blauwe diesel doet dat niet. Ook kan blauwe diesel lang worden bewaard en opgeslagen.

De ‘renewable’ diesel heeft schimmelwerende eigenschappen. Hierdoor is het minder gevoelig voor microbiële groei en de vorming van schadelijke afzettingen in de brandstoftank.

Blauwe diesel trekt geen vocht aan. Het klinkt gek maar fossiele diesel is ‘hygroscopisch’, het trekt water aan. Vergelijk het met een vers koekje, als je dat een dag op de keukentafel laat liggen wordt het zacht, het heeft waterdamp geabsorbeerd. Diesel doet dat ook, maar blauwe diesel heeft die eigenschappen niet. Daardoor blijft het veel langer goed en is de kans op bacteriegroei een stuk minder.

Zijn er ook nadelen?

Ja hoor, varen op blauwe diesel is iets duurder. Met een prijs per liter van €2,05 is het €0,05 tot €0,15 duurder per liter. Overigens zijn alle dieselsoorten sinds 15 mei 2024 weer 8,3 cent goedkoper geworden.

En bij motoren van voor 1995 moeten de rubbers van het brandstofsysteem worden vervangen, deze zijn soms nog van natuurrubber en dat zet alleen uit bij fossiele diesel en niet met HVO. 

Conclusie

Blijk je langs een van de verkooppunten van blauwe diesel te varen, gooi dan meteen je tank vol! Het is beter voor het klimaat, voor het milieu en voor je motor. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht