Informatie voor de watersporter
Huis Ten Bosch Weesp

Varen vanuit Weesp: vier vaarroutes

Weesp ligt aan de Vecht en is het startpunt voor mooie vaarroutes naar alle windstreken. Gaan we naar het noorden, dan ligt daar Muiden met café Ome Ko en het Muiderslot. Naar het zuiden gaan we de Vecht op en varen we naar Fort Uitermeer of de kalme Spiegelplas. Varen we door Weesp dan ligt Amsterdam in het verschiet. Een bezoek aan de prachtige vesting van Naarden is ook een optie.

Echt oud

Vaak noemen we plaatsen oud als er bijvoorbeeld al in 1500 bewoning was. Op de plek van het huidige Weesp zijn resten gevonden van dorpjes uit de zesde eeuw vóór Christus. Dat is de Midden-en Late IJzertijd. Uit onderzoek is gebleken dat de oevers van de Vecht rond 300 tot 200 voor Christus al intensief bewoond werden. De eerste vermelding van de naam Weesp was rond 1150. Ook heeft er een kasteel gestaan van de 13e tot de 17e eeuw, het heette Huis ten Bosch. Helaas hebben de Fransen het in 1672 tot op het fundament gesloopt. Tegenwoordig is Weesp een leuk stadje waar het in de zomer gezellig bruist aan het water. 

Vanuit Weesp varen

Varen vanuit Weesp kan op verschillende manieren. Natuurlijk kun je er met een eigen schip naartoe varen over de Vecht en Weesp kiezen als uitvalsbasis. Er zijn twee jachthavens en genoeg passantenplekken in de binnenstad en aan de Vecht. Er is ook een goede trailerhelling die bovendien gratis is. Het is mogelijk om een elektrisch bootje te huren, eventueel met schipper. 

En dan is er nog het Weesp-sloepennetwerk, een initiatief van negen sloepeigenaren om te varen met gasten. Er zijn vijf opstappunten waar je afspreekt met de schipper. Voor 42,50 euro per twee personen en 10,- euro voor een extra opvarende heb je een fantastische middag zonder zorgen. De schipper regelt alles.

Vaarroutes Weesp

Expeditie Huis ten Bosch

We gaan op zoek naar het verdwenen Weesper Kasteel. Daarvoor moeten we niet in het huidige Weesp zijn, maar varen we een stuk stroomopwaarts van de Vecht. Overigens is de term ‘stroomopwaarts’ bij de Vecht niet echt van toepassing want deze rivier kan twee kanten op stromen, afhankelijk van de watersituatie verder landinwaarts. 

Wij gaan naar het zuiden, verder landinwaarts. Eerst maakt het vaarwater een paar flauwe bochten maar bij het plaatsje Uitermeer op de oostoever komt er een bocht van 180 graden, een echte slinger. Aan de buitenkant van deze slinger zien we eerst het ronde fort Uitermeer op de kant. Dit fort is onderdeel van de Hollandse waterlinie. Het moest de landdoorgang tussen het Naardermeer en de Vecht beschermen. Bovendien lag hier een cruciale sluis waarmee het land onder water kon worden gezet, de roemruchte ‘inundatie-strategie’. Die sluis mocht ook niet in handen van de vijand komen. 

Bij dit fort gaan we straks nog kijken, wij waren immers op zoek naar het verdwenen kasteel. Daarvoor moeten we nog een klein stukje verder varen. Het kasteel lag in de weilanden waar we vlak na fort Uitermeer langs varen op de bakboord-oever. Eerst zien we een bunker in het weiland staan. Dan komt er een groepje van vier bomen en even verderop weer een kleine betonnen bunker. 

Tussen die bomen en de bunker lag het kasteel. Zoals gezegd is er niks meer van te zien maar dat is niet helemaal waar. Op hoogtekaarten van dit stukje land zijn nog duidelijk vierkante structuren te ontwaren. In 2022 deed men hier opgravingen en het bleek dat de muren twee tot soms wel drie meter dik zijn geweest. We varen dus op een stukje Vecht dat militair gezien meerdere eeuwen een zeer strategische plek was. Tegenwoordig kunnen we hier vooral genieten van de rust.

Na deze imaginaire kasteel-beleving kunnen we een echt fort bezoeken als we omdraaien en aanleggen bij fort Uitermeer. Er is een steiger zodat we kunnen uitstappen en een bezoek brengen aan het fortje maar vooral aan het restaurant Porterhouse, onderdeel van een keten van vier uitstekende restaurants. Een sandwich Old Amsterdam-kaas kost 9,50 euro en wil je lunchen met een luxe Juicy Lucy Burger | Julius, reken dan op het dubbele.

Muiden, Muiderslot en Pampus

Een van de mooiste en oudste cafés aan het water van ons land is Café Ome Ko bij de sluis van Muiden. Hiervoor nemen we de Vecht in noordwaartse richting. Ooit ging de A1 open voor bootjes op de Vecht maar tegenwoordig duiken de auto’s onder het water door en stroomt al het verkeer ongehinderd door. Voor de boten is er nog wel een obstakel: de Spieringbrug. Deze is met meer dan vier meter hoogte voor de meeste motorboten geen barrière. Maar deze brug vertoont soms kuren.

Aanleggen in Muiden is een probleem. Alleen tegenover de Keetpoortsluis aan het begin van het dorp is aan bakboord een kleine passantenhaven. Alternatief is om voor en na de sluis aan de stuurboord-wal te gaan liggen. Maar deze plekken zijn bedoeld voor beroepsvaart van de bruine vloot of als wachtplek voor de sluis. Toch gaan veel schippers hier liggen voor een wandelingetje door Muiden en meestal gaat dat goed. Na de koffie bij Ome Ko is een bezoek aan het Muiderslot een ware belevenis. Lunchen kan op forteiland Pampus als de golfslag op het IJmeer dat tenminste toelaat.

Binnendoor naar Amsterdam

Varen we Weesp zelf in vanaf de Vecht door de Sluisbrug dan komen we op de Smal Weesp, het vaarwater door de stad richting Driemond. Eerst komen we langs het Aquamarin, een rond stuk binnenwater waar ook de WS Weesp is gevestigd. Brug De Uitkomst geeft toegang tot het Amsterdam Rijnkanaal.

Bij het oversteken van dit kanaal moeten we de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Binnenvaartschepen varen er hard en halen elkaar soms in met weinig tussenruimte. De voorgeschreven manier van oversteken is om eerst stuurboord uit een stuk met de vaarrichting mee te varen over het kanaal (dus richting Amsterdam), dan over te steken als je een goed overzicht hebt van de verkeerssituatie, en langs de andere oever terug te varen naar de sluis van Driemond. Sluis Driemond staat open. 

Op dit onoverzichtelijke kruispunt staan ook verschillende spiegels om te zien of er schepen aankomen. Binnenvaarders hebben een dode hoek, ze kunnen niet uitwijken en hebben altijd voorrang. Oproepen kan op kanaal 10. Het nautisch informatiekanaal op het Amsterdam-Rijnkanaal is VHF 66. De brug bij Driemond kun je oproepen op marifoonkanaal 20. 

Na Driemond komen we op het brede Gaasp en vanaf de brug over de A9 varen we op de Weespertrekvaart. Als we de hoofdstad naderen verandert de noordoever van groen in grijs, we passeren een bedrijventerrein. Na verhuisbedrijf Vlaming en voor de Gamma begint de doodlopende Diem. Deze oude zeearm is een prachtig stukje natuur in dit volle gebied. Bruggen over de Diem zijn maximaal 1,20 meter hoog. 

Voor de eerste brug in de Diem zien we een gele M boven alle bebouwing uitsteken. Wie hongerige pubers aan boord heeft kan goede sier maken. Er is geen steiger, aanleggen moet in het riet of bij de brug maar de echte Mac Donalds-fans hebben er doorgaans nog wel meer voor over.

De Weespetrtrekvaart komt uit op de rivier de Amstel bij stadshaven Amstelkwartier. Opeens zijn we midden in Amsterdam! De terugweg naar Weesp varen kan via het IJ en het IJmeer, over het Amsterdam Rijnkanaal (minder aan te raden) of gewoon weer over de Weespertrekvaart. 

Natuurroute naar Naarden

Voor de hele kleine bootjes is er nog een leuke binnendoor route langs het Naardenmeer naar Naarden. Het water is een meter diep en de laagste brug een meter en tien centimeter. 

Hiervoor varen we vanuit Weesp naar het zuiden over de Vecht. Vlak voor fort Uitermeer is een draaibrug die meestal open staat. Dit is het begin van de ‘s Gravelandse vaart. We moeten door de Uitermeersluis en dan zijn we midden in de natuur. We varen helemaal rond het Naardermeer en houden bakboord aan. Na de hoogspanningskabels is er een driesprong en ook hier houden we bakboord aan en gaan we de Karnemelksloot op. Deze loopt door tot aan de vestinggrachten van Naarden. Voor de terugweg varen we over de Naardertrekvaart naar Muiden en de Vecht.

Als we gaan varen vanuit Weesp kunnen we dus kiezen uit vier verschillende windrichtingen. Weesp is een klein watersport-centrum met prachtige vaarroutes in de provincie Noord-Holland.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht