123 stickers

Varende Huizen Trend Zet Door

Alles wijst er op, dat de moderne mens steeds liever het water opzoekt. Alleen daar kan hij zich immers nog wat terugtrekken uit zijn gecompliceerde drukke bestaan, is het soms nog écht stil, en kan hij ongestoord weer ‘tot zichzelf’ komen. Dat uit zich in het populaire ‘wonen aan het water’-ideaal, de hausse van vakantieparken aan het water, immense jachthavens, en de trend van jachten met woonafmetingen. In dit verlangen naar vrijheid willen we ons steeds minder binden, en tegelijk geen millimeter luxe afstaan. De jachtbouw is in deze niche gesprongen en is druk bezig te voorzien in onze vraag naar een langdurig en comfortabel verblijf op het water. Het is nog wel even zoeken naar een eenduidige naam. Want of men nu roept ‘homeship, woonschip, comfortship, marine cabin, of varende woonboot’, tussen de gepresenteerde producten zit niet veel verschil. Maar wel wat.
Voor geinteresseerde watersporters is de best varende variant waarschijnlijk het leukst. Het gaat bij de ‘Liberty’ van Pedro Boat namelijk om een ontwerp van de bewezen jachtontwerper Martin Bekebrede. Dat wil zeggen dat de woonboot inderdaad alle comfort heeft, maar er alles aan is gedaan om ‘m toch nog goed te laten varen. U zou er zelfs de kustgebieden mee kunnen verkennen! En met een lengte tussen de 12,50 en 14,50 meter zonder vaarbewijs. Met recht een varend huis met een doorvaarhoogte van 2,50 meter, vol ruimte en comfort. De Franse kanalen lachen u tegemoet. We praten ook wel over de prijs van een huis, tegen de drie ton, maar dat is relatief goedkoop.

Heb je verder in de ‘populaire prijsklasse’ nog de electrisch, of hybride aangedreven Nectus Habitat One van Jachtbouw 2000, maar die is toch weer net eerder boot, dan varend huis. De andere varianten gaan of een maatje groter, zoals de 24 meter lange Sharq Explorer van de Mercurius Scheepvaart Group, op basis van licentiegever Qrooz Marine Cabins, of zijn weer meer ‘drijvende recreatiebungalow met hulpmotor’, zoals het Comfortship in het Limburgse ComfortParc Euroresorts.