Informatie voor de watersporter

VBO Watersportcursussen: 'Haal je vaarbewijs voordat het een CBR examen wordt'

PERSBERICHT
Dongen – Nog anderhalf jaar en ook de examinering van het Klein Vaarbewijs gaat naar het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).
We kennen het CBR als de organisatie die verantwoordelijk is voor de rijbewijzen maar het CBR doet veel meer. Het CBR heeft naast de afdeling wegverkeer ook een afdeling luchtvaart en binnenvaart. Het CBR verzorgt al jaren de examens voor het vliegbrevet en groot vaarbewijs.
Wat betekent dit voor het examen Klein Vaarbewijs?
De wetgeving betreffende het Klein Vaarbewijs verandert niet, alleen de uitvoering van de examinering gaat over naar een andere instelling. Het CBR heeft zeer veel ervaring op het gebied van mobiliteitsexamens en kennis van de binnenvaart en moet deze klus wel kunnen klaren. Er wordt in de komende periode hard gewerkt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Wat betekent het voor de watersporter?
Elke verandering zorgt voor een stuk onzekerheid, je weet wat je hebt en je moet maar afwachten wat er komt. Maar zonder veranderingen zouden we nu allemaal nog in holen wonen en in berenvellen rondlopen.
Er komen in ieder geval meer examenlocaties, maar het zou ook zo maar kunnen dat we eindelijk een praktijk component gaan krijgen. Dat is een lang gekoesterde wens van veel watersporters en binnenschippers en het CBR heeft veel ervaring op het gebied van praktijk examens.
Een andere wens is uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Het CBR kan een extra toestroom van examen kandidaten makkelijk aan. Op zich is een uitbreiding van de vaarbewijsplicht een goede zaak. Het is raar dat je met 16 jaar zonder vaarbewijs wel met een motorjacht van 14,95 meter (van € 350.000,00 of meer) op de Westerschelde mag rondvaren en je voor een jetski 18 moet zijn en een vaarbewijs moet hebben terwijl je alleen hard mag varen op speciaal voor snelle motorboten bestemde stukjes binnenwater.
Zekerheid
Als je van zekerheid houdt, moet je nu een vaarbewijs gaan halen. Voorlopig weten we waar we aan toe zijn.
Meer informatie www.watersportcursussen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht