Informatie voor de watersporter

VBO Watersportcursussen.nl geeft de verschillen tussen het Nederlandse vaarbewijs en het Belgische stuurbrevet

PERSBERICHT
Dongen – Wat is nu het verschil in vaarbewijzen tussen Nederland en België? En wat moet je er voor doen om deze te behalen? VBO Watersportcursussen.nl kent de verschillen en geeft uitleg.
Klein Vaarbewijs of Stuurbrevet
In Nederland en België kennen we een vaarbewijsplicht voor snelle motorboten. De wetgeving op dit gebied is vrijwel gelijk en de vaarbewijzen worden wederzijds erkend. Er zijn heel wat Belgen met een Nederlands vaarbewijs en omgekeerd.
Keuze
Als je met een snelle motorboot vaart, kun je kiezen tussen het Nederlands Klein Vaarbewijs of het Belgische Stuurbrevet. Beiden voldoen aan de wettelijke eisen en maar er zijn ook verschillen.
Het Nederlandse Klein Vaarbewijs
Om in Nederland op alle binnenwateren te mogen varen (dus ook in België) heb je het Klein Vaarbewijs 1 + 2 nodig. Daarvoor moet je een puur theoretische examen doen dat behoorlijk pittig is. Omdat er geen praktijk vereist wordt, zijn er veel praktijk gerichte vragen in opgenomen die voor de beginnende watersporter best heel lastig zijn. Het totale examen bestaat uit ongeveer 65 vragen waar je in totaal tweeëneenhalf de tijd voor krijgt en je moet minimaal een zeven halen om te slagen.
Het Belgische Stuurbrevet
Om in België op alle binnenwateren te mogen varen (dus ook in Nederland) heb je het Algemeen Stuurbrevet nodig. Om het Algemeen Stuurbrevet te halen doe je een theorie examen dat gericht is op wet- en regelgeving. Het examen bestaat uit 40 vragen en je moet minimaal een zes scoren. Daarnaast moet je middels een verklaring kunnen aantonen dat je tenminste 12 uur onder begeleiding van een deskundige hebt gevaren met een snelle motorboot of minimaal 6 uur (een dag) les hebt gevolgd bij een erkende Belgische vaarschool.
Meer informatie
Vaarbewijsopleidingen (VBO) is de enige vaarschool in de Benelux die al jaren opleidingen verzorgt voor zowel het Klein Vaarbewijs als het Belgische Stuurbrevet. U kunt ze bellen (0162-323396) of mailen info@watersportcursussen.nl.
Meer informatie www.watersportcursussen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht