Informatie voor de watersporter

Veel gedoe, diskwalificatie en ongeldige wedstrijd in SKS-skûtsjesilen

De Veenhoop – Het skûtsje van Earnewâld heeft maandag de tweede wedstrijd van de SKS op De Veenhoop gewonnen. Schipper Gerhard Pietersma was met de Twee Gebroeders als eerste weer terug in het Grytmansrak. Helaas voor Earnewâld werd de wedstrijd later ongeldig verklaard.

De wedstrijd begon ruim een half uur later dan de bedoeling was, omdat de skûtsjes van Langweer en de Súdwesthoeke een protest hadden ingediend tegen de wedstrijdleiding. Ze waren het niet eens met de manier van starten.

Het is een voordewindse walstart in het Grytmansrak, en de schippers hadden het idee dat ze er er niet goed konden wegkomen. De wedstrijdleiding hat met de schippers gesproken, en gemeten, en om half drie ging de wedstrijd dan toch los.
Diskwalificatie

Het skûtsje van Joure is zonder aanpassingen van startgegaan. Daardoor kan het eigenlijk niet anders dan dat ze de rest van de wedstrijden niet meer meedoen. Volgens de SKS voldoet het beslag van het Jouster skûtsje Oeral Thús niet aan de originaliteitsregels. De SKS heeft al gezegd dat ze Joure daarvoor zullen diskwalificeren. Dat betekent dat de SKS de rest van het jaar met 13 in plaats van 14 skûtsjes zeilt. (Omrop Fryslan, ‘Skûtsjesilen De Veenhoop ongeldig verklaard’ – Leeuwarder Courant, SKS Skûtsjesilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht