Informatie voor de watersporter
Veel nieuwe deelnemers voor 57e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Veel nieuwe deelnemers voor 57e Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace

Warme zomer heeft consequenties voor schutten
 
Medemblik, 24 augusus 2022 – Aanstaande vrijdagavond 26 augustus 2022 gaat de 57e Kustzeilers 24 Uurs zeilrace met veel nieuwe deelnemers van start. Van de 406 voor ingeschreven boten, gaan 170 teams op voor hun eerste jaargang. De voorbereidingen zijn in volle gang. In de komende dagen valt de beslissing welke van de dertien startlocaties langs het Marker- en IJsselmeer het beste bij de weervoorspelling past.

“Het belooft mooi weer te worden”, aldus Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. Of dat betekent dat schipper Blacquire van de TH38 Blacq Magic zijn eigen mijlenrecord van vorig jaar zal kunnen verbreken, zal moeten blijken. In 2021 zetten hij en zijn bemanning de teller stil op 222,06 nautische mijlen, waarmee ze na meer dan twintig jaar de lat voor monohulls hoger wisten te leggen. In totaal zullen in acht klassen de titelverdedigers aan de start verschijnen. Naast alle nieuwkomers doen ook veel oudgedienden mee. Daarvan gaat de Joker, een Verl. 900, van schipper Kee voor het hoogste jaartal. Hij hoopt het getal 36 achter zijn naam te mogen noteren.

SailWise
Een van de nieuwkomers is SailWise. Deze stichting is al meer dan 45 jaar de enige aanbieder in Nederland van meerdaagse, uitdagende watersportactiviteiten en -vakanties voor mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. SailWise doet mee met haar catamaran Beatrix, die volledig is aangepast en rolstoeltoegankelijk is. De bemanning bestaat uit twee schippers, vier zeilers met een lichamelijke beperking en drie zonder. “We gaan voor het hoogst haalbare”, zegt schipper Richard Bruijn, “maar nog belangrijker is dat íedereen actief meedoet.”

Niet starten in Kornwerderzand
Dit jaar kunnen teams niet voor een start in Kornwerderzand of Makkum kiezen. Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité, legt uit waarom: “Kornwerderzand ligt momenteel opgesloten door de bouw van het windmolenpark aldaar. Daarom startten daar vorig jaar maar heel weinig boten. De start naar het zuiden verplaatsen, levert niet veel op. Daarom heeft de organisatie deze startlocatie geschrapt.”

Aangepaste schutregels
Een andere verandering ten opzichte van eerdere jaren is het schutten. Door de aanhoudende hitte en de daarmee gepaard gaande droogte, gelden voor de Lorentzsluizen en de Stevinsluizen aangepaste schutregels. Dit om zo efficiënt/zoutvriendelijk mogelijk te schutten. Indien mogelijk, betekent dit concreet dat een deel van de schutsluis (Den Oever) wordt gebruikt, de kleine in plaats van de grote kolk Kornwerderzand wordt gebruikt, dat de deuren aan beide zijden worden gesloten en dat geprobeerd wordt om zoveel mogelijk schepen ineens te laten schutten. “Voor de wedstrijd kunnen wij helaas geen uitzondering maken, wat inhoudt dat de teams rekening moeten houden met enige vertraging”, aldus Cor Oshaar, Nautisch adviseur VWM-NO. Voor de Houtribsluizen en het Naviduct gelden op dit moment geen extra maatregelen.

Fotowimpel
Mediapartner Zeilen zal opnieuw met een fotograaf van Vaarfoto.nl op een RIB bij de finishlijnen liggen. Van elke boot met een fotowimpel wordt een mooie actiefoto gemaakt, die na afloop wordt gebruikt voor een unieke Zeilen-cover.

Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
In 2022 bestaat de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers 75 jaar en organiseert ze voor de 57ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, PolyClassic jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, K.Z.&R.V. Hollandia, Media-partner Zeilen en Stadshavens Medemblik.

Voor meer informatie, zie 24uurszeilrace.nl

Foto: Sailwise

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht