Informatie voor de watersporter

Veilig rijden met de boot: 'Ongelukken met boottrailers kunnen in meer dan de helft van de gevallen voorkomen worden'

PERSBERICHT
Alphen aan den Rijn – Elk vaarseizoen vallen er alleen al in Nederland tientallen gewonden en zelfs doden door ondeugdelijk gebruik van een boottrailer. Onnodig volgens Robin van Woerden, commercieel bedrijfsleider bij Vanclaes. “Hoe goed de voorbereiding ook is, een ongeluk kan altijd gebeuren. Echter in meer dan 50% van de gevallen hadden deze voorkomen kunnen worden” aldus Van Woerden.
Iedereen die weleens met een boottrailer heeft gereden, weet dat de rijervaring sterk veranderd wanneer er een grote lading achter de auto gekoppeld is. De remweg verandert, de rijeigenschappen van de auto worden anders, het zicht wordt minder en alsof dat niet genoeg is, is er extra wet en regelgeving om rekening mee te houden. “Dat láátste kunnen wij helaas niet veranderen” glimlacht Van Woerden.
Uw boot, uw verantwoordelijkheid
Een boottrailer is gemaakt om een boot te vervoeren, te stallen of te water te laten. Om dit zo veilig mogelijk te doen zijn een aantal zaken belangrijk. Staat de lading goed vast? Is uw trailer juist beladen? En voldoet uw boottrailer aan de regelgeving? Tijdens het rijden met de boottrailer bent u als chauffeur te allen tijde verantwoordelijk voor de lading en het voertuig. “Het niet goed fixeren van de lading of overbeladen is een van de grootste veroorzakers van ongelukken. Het probleem is dat men vaak geen juiste inschatting kan maken van het gewicht van de boot, waardoor vaak een te kleine trailer met een te lage laadcapaciteit gekocht wordt. Daarbij brengen mensen vaak ‘even’ hun boot van huis naar de haven en verzaken de lading stevig vast te zetten, met alle mogelijke gevolgen van dien,” vertelt van Woerden.
Veiligheid bespaart geld!
Overbelading staat in de top 10 van de hoogste boetes in Nederland. Iedereen vindt veiligheid belangrijk, maar we hebben ook allemaal haast. Vanclaes noemt drie belangrijke zaken die u eenvoudig kunt controleren om te zien of uw boot veilig op de trailer staat.
1: zoek het gewicht van uw boot op en tel hierbij een 25% veiligheidsmarge voor o.a. benzine, motor en overige bagage. Wanneer u uw kentekenbewijs bij de hand heeft staat daar (Voertuigbewijs/deel IA) het laadvermogen van de trailer op vermeld. Dit is een strikte en bindende eis. Het overbeladen van de trailer leidt tot onnodig hoge boetes én levert ook nog eens gevaarlijke situaties op.
2: De aslijnen mogen niet zonder herkeuring verschoven worden. Voor trailerfabrikanten is het verkrijgen van de juiste kogeldruk vaak één van de lastigste zaken. Om een juiste kogeldruk te verkrijgen, worden assen vaak naar voren of naar achter geschoven. Dit is echter alleen toegestaan indien de trailer her- en goedgekeurd wordt door de RDW. Zonder deze herkeuring is het voertuig illegaal op de weg, met de mogelijke boetes van dien. Bij het veroorzaken van letsel met een niet-gekeurde trailer zijn de gevolgen niet meer te overzien.
3: De lengte van uw trailer is officieel en wettelijk vastgelegd. De lengte die op het kentekenbewijs staat is bindend. Dat betekent wanneer u in- of uitschuifbare onderdelen op de trailer heeft, u eigenlijk alleen maar mag rijden met de trailer in de lengte die bij afgifte van het kentekenbewijs vastgelegd is. Het is nog maar een kwestie van tijd totdat het onofficiele gedoogbeleid op dit gebied zal veranderen naar een steeds strikter toezicht hierop vanuit de overheid.
Op de website treft u meer informatie rondom een veilige rit met uw boottrailer. “In het Experience Center kunnen watersporters 7 dagen per week terecht voor advies en uiteraard een kopje koffie” aldus Van Woerden.
Meer informatie www.vanclaes.com en op de speciale veiligheidspagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht