Informatie voor de watersporter
Varen in de zonsondergang

Veilig varen: vijf dingen om te checken voordat je gaat varen

Het is natuurlijk heerlijk om in de boot te springen, los te gooien en lekker te gaan varen. Toch is het verstandig om vooraf een aantal zaken te controleren. Welke vijf dingen moet je checken voordat je het water op gaat, zodat je veilig kunt varen?

  1. Veilig varen: check het weer

Niks zo fijn als mooi weer tijdens een dag op het water. Zon, wind en liefst lekker warm. Maar ook al is het de hele week lekker weer geweest, controleer voordat je het water op gaat toch altijd de weersverwachting. Vooral om zeker te weten dat er geen onweer of harde wind wordt verwacht. Tijdens verschillende zomerstormen in de afgelopen jaren kwamen watersporters in de problemen omdat ze niet waren voorbereid op de plotselinge weeromslag. 

Maar het is ook goed om voorbereid te zijn op iets minder weer dan je had gehoopt. Op het water is het altijd kouder dan aan land en als de temperatuur dan ook nog tegenvalt, is een T-shirt misschien wel net te weinig. Staan er alleen maar zonnetjes in de verwachting, zorg dan voor zonnebrand en andere bescherming tegen de zon, zoals een parasol, kleding met lange mouwen of een zonnehoed.

  1. Veilig varen: check de brandstof

Geen enkele motor werkt zonder brandstof. Niks is zo vervelend als een motor die er plotseling mee stopt op het moment dat je aan het varen bent. Vaak is de oorzaak niet meteen bekend en probeert de bemanning de motor eerst nog een paar keer te starten. Als dat niet werkt, is de volgende alarmfase ingegaan en drijft de boot onbestuurbaar richting de kant, of erger, de vaargeul in. Vaak duurt het wel even voordat 1. de oorzaak van de storing boven water is, 2. er een reserve jerrycan is gevonden en 3. de tank voorlopig weer is bijgevuld. 

Bedenk vooraf welke scenario’s er in zo’n geval mogelijk zijn. Is het anker klaar om te gebruiken? Hoe waarschuw je andere vaarweggebruikers? Als er een marifoon aan boord is, kun je beroepsvaart op kanaal 10 oproepen en op de hoogte brengen van je problemen.

Om al deze stressvolle gebeurtenissen te voorkomen, is het goed om er een gewoonte van te maken om voor het varen een blik te werpen in de brandstoftank. Hetzelfde geldt voor accu’s bij een elektrisch aangedreven schip. Zijn ze vol? En is er een tweede- of en reserveaccu aan boord? 

Een zeilend schip heeft een tweede manier van voortstuwing: de zeilen. Realiseer je dat een aangeslagen fok of een hijsklaar grootzeil ook een waardevolle voorzorgsmaatregel kunnen zijn. Zeker als de motor al eerder een keer is uitgevallen.

  1. Veilig varen: check de veiligheidsmiddelen

Wie het water op gaat, bevindt zich in een vijandige wereld. Mensen zijn niet gemaakt om te overleven in het water. Misschien is dat ook wel wat varen zo aantrekkelijk maakt. We doen iets waarmee we bepaalde grenzen opzoeken.

Genoeg gefilosofeerd, wie in het water valt kan zwemmen maar wil er vaak zo snel mogelijk weer uit. In ieder geval wil de drenkeling iets om zich drijvend mee te houden zoals een reddingsboei, want watertrappen wordt snel vermoeiend.

Check voor vertrek of de veiligheidsmiddelen aan boord zijn. Het begrip veiligheidsmiddelen beslaat een hele lijst met maatregelen. De belangrijkste zijn zwemvesten. Niet om jezelf op de steiger al in te gespen, maar wel om aan te trekken als er op het water iets onvoorziens gebeurt, bijvoorbeeld dat het ruiger is dan verwacht. Of als je opeens iemand anders moet redden.

Een ander belangrijk veiligheidsmiddel is de mogelijkheid om hulp in te schakelen in geval van nood. Natuurlijk is een mobiele telefoon hiervoor prima geschikt en als je 112 belt, word je meteen doorgeschakeld naar het Kustwachtcentrum van waaruit elke hulpactie wordt gecoördineerd.

Controleer voor vertrek ook altijd even of de EHBO-doos nog in het kastje ligt.

  1. Veilig varen: check de route

Wie vaak hetzelfde rondje vaart, zal de route al snel uit zijn hoofd kennen. Maar ga je in onbekend water een tocht maken, check dan van tevoren de route. Nederland heeft veel vaarwegen maar het zijn er altijd nog vele malen minder dan routes over land. Een verkeerde afslag op het water kan betekenen dat je een of meerdere uren langer op het water zit dan gepland. 

  1. Veilig varen: check drinken en eten

En dan komen we meteen op punt vijf. Zorg dat er drinkwater en eten aan boord is. Vooral water is van belang. Op een mooie zomerdag transpireer je ongemerkt en raakt je lichaam veel vocht kwijt. Als je dat niet aanvult, krijg je aan het eind van de dag hoofdpijn. Koffie en alcoholhoudende dranken dragen helaas niet bij aan de vochthuishouding van ons lichaam. Koffie werkt zelfs vochtafdrijvend waardoor je behoefte aan vocht alleen maar meer wordt.

Meer tips over veilig varen? Lees ook eens deze artikelen

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht