Informatie voor de watersporter

Veilige timing in Vendée Globe vertraagt Pieter Heerema tot een finish op waarschijnlijk donderdag

Les Sables d’Olonne – De Nederlandse zeiler in de Vendée Globe Pieter Heerema lijkt zoals het nu naar uitziet komende donderdag in Les Sables d’Olonne terug te zijn. De afgelopen dagen heeft hij zijn route verlengd en vertraagd om vanwege een serie voorbij trekkende depressies een hoge zeegang en stormen in de Golf van Biskaje te ontwijken.

foto: Jacques Vapillon / No Way Back / Vendée Globe

Op dit moment is zijn boot ‘No Way Back’ nog zo’n 600 mijl van de finish verwijderd. Volgens Vendée Globe wedstrijdleider Jacques Caraës wil Heerema niets liever dan finishen. “We hebben hem toch geadviseerd nog even uit de Golf met 50 knopen wind en 7 meter swell weg te blijven. Het zou zonde zijn zo dicht bij de finish alsnog risico’s te nemen…”

Met zijn huidige snelheid van zes tot acht knopen zou Heerema tegen de avond bij Kaap Finisterre aankomen. Daar wordt dan nog altijd 35 knopen wind verwacht. Dus eigenlijk gaat hij nog steeds te snel om te kunnen profiteren van de gunstiger omstandigheden vanaf woensdag tot vrijdag, voor wanneer er zich alweer een volgende depressie heeft aangekondigd. Het zou daarom goed kunnen dat No Way Back voor ‘de beste timing’ in de loop van de dag weer zal vertragen. (Nauticlink, Vendée Globe nieuwslive posities, Pieter Heerema – No Way Back, No Way Back op Facebook)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht