Informatie voor de watersporter
Marifooncontact met KNRM

Veiligheid aan boord: vijf belangrijke zaken

Wat zijn de vijf zaken de je voor je veiligheid altijd aan boord moet hebben? Voor snelle motorboten is deze vraag eenvoudig te beantwoorden, omdat er vijf zaken verplicht aan boord moeten zijn. Je moet een vaarbewijs hebben, een registratiebewijs van de boot, een dodemansknop, reddingsvesten voor iedereen aan boord en een brandblusser van minimaal 2 kilo. Voor andere schepen die minder snel zijn of die kleiner zijn dan twintig meter gelden deze eisen niet. Maar dat wil niet zeggen dat reddingsvesten of een brandblusser niet hoog op de lijst van veiligheidszaken zouden moeten staan.

Wie met mooi weer in zijn T-shirt vertrekt om een uurtje te gaan zeilen, stapt waarschijnlijk onbezorgd aan boord en verwacht weldra weer op de steiger te staan. Gelukkig gebeurt dat doorgaans ook altijd. Maar er kan zich in dat uur ook iets onverwachts voordoen. Het weer kan omslaan, bijvoorbeeld door een onweersbui. Je bent misschien zelf goed voorbereid maar zijn andere watersporters dat ook? Dan kom je zelf niet in een noodsituatie, maar word je wel opeens hulpverlener.

Een zeiler raakt gewond tijdens een wedstrijd en wordt overgedragen aan de hulpdiensten

Daarom hier vijf zaken die je in het kader van veiligheid eigenlijk altijd aan boord moet hebben:

  1. Zwemvesten

Zwemvesten of zelfopblazende reddingsvesten zijn een must voor de veiligheid aan boord. Misschien niet om altijd te dragen, maar als ze aan boord zijn kun je een zwemvest aantrekken op het moment dat het nodig is. En dat is bijvoorbeeld zo als het weer omslaat door een onweersbui. Op zulke momenten kan het opeens hectisch worden aan boord. Sta eens stil bij mogelijke en minder prettige scenario’s. Stel je krijgt de giek tegen je hoofd (of je stoot je hoofd tegen de giek, kan ook) en je valt versuft overboord? In zo’n geval is een zwemvest van levensbelang.

  1. Ankergerei

Een anker is natuurlijk ideaal als je lekker wilt zwemmen op het midden van de plas. Maar een anker is ook een reddingsmiddel op het moment dat je voortstuwing niet meer werkt. Stel: de motor start niet en het waait te hard om zeil te zetten. Een anker kan voorkomen dat je wegdrijft naar plekken met nog heftiger omstandigheden of in een geul met beroepsvaart belandt.

  1. Warme en waterdichte kleding

Onderkoeling is een serieus gevaar tijdens het varen. Ook op de zomerse dag met stralend weer kan het toch nog heel fris zijn op het water. Vaak blijkt het iets harder te waaien dan verwacht en word je nat. En met natte kleding gaat de afkoeling een stuk sneller, want je bent je isolerend laagje lucht kwijt. Neem voor de zekerheid altijd warme kleding en een zeiljas mee op het water. Zo vergroot je de veiligheid aan boord.

  1. Marifoon

Wie met een roeiboot op pad gaat, hoeft geen marifoon mee te nemen. Maar op een schip met een kajuit is het aan te raden. Met een marifoon kunnen andere watergebruikers worden opgeroepen. Via kanaal 10 is met een naderend vrachtschip zo een gesprekje aan te knopen. “Ik ben het blauwe bootje bij de boei, ik heb de indruk dat u recht op mij afvaart.” Het antwoord “Ik heb u gezien” zal vaak een opluchting zijn. Maar via de marifoon kan ook een noodoproep worden gedaan in het geval er meer aan de hand is. De Kustwacht luistert altijd uit op kanaal 16.

  1. Brandblussers

Het klinkt misschien vreemd om voor je veiligheid een brandblusser mee te nemen naar een omgeving waar overal water is. Maar op de meeste jachten is de kans op brand niet geheel ondenkbaar. Er zijn vaak meerdere brandbare stoffen aan boord. Denk aan het gas om water te verwarmen of een lekkende benzineslang. Benzinedamp ontploft even snel als gas, met alle gevolgen van dien. Een 6 liter sproeischuimblusser is het meest geschikt, aangevuld met een CO2 blusser.

Verder moet in Nederland en België de ANWB Wateralmanak 1 aan boord zijn, want daarin staan de meest actuele vaarreglementen. Met deze vijf zaken vergoot je dus de veiligheid aan boord. Zo kun je onbezorgd genieten van je tijd op het water.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht