Informatie voor de watersporter
Apivia kwam als eerste aan in 2021

Vendée Globe begonnen, start in 2024

De roemruchte solo-nonstop-rond de wereld-race, bekend als de Vendée Globe, kan maar eens in de vier jaar worden gevaren. Hoewel de Fransen deze race het liefst elk jaar willen beleven, zeezeilen is er populairder dan voetbal, zou dat een te grote aanslag zijn op zeilers, het materiaal en de sponsors. Veel van de boten kwamen in de laatste editie totaal afgeragd terug in Frankrijk. Zeilers als Jean le Cam stonden doodsangsten uit en vreesden elke dag om te vergaan. Zijn redding van Kevin Escoffier die na het zinken van zijn schip PRB in een vlot op de Zuid Atlantische Oceaan dobberde, viel in het niet bij de avonturen die hij daarna nog beleefde.

Globe Series

Deze week presenteerde de organisatie van de Vendée Globe hoe de selectie voor de komende race die start in 2024 eruit zal zien. Sinds gister, valentijnsdag, is de inschrijving geopend. De Fransen noemen het de Application en het is de makkelijkste stap van de vele hordes om aan de start te kunnen verschijnen. Na de Application volgt de Qualification. De zeiler moet met de boot waarmee hij of zij de uiteindelijke race rond de wereld gaat varen, minimaal twee lange afstandsraces zeilen. Eentje in 2023 en een in 2024. Er moet er een binnen de minimale tijd worden gefinisht. Deze races zijn onderdeel van de Globe Series Championship voor de Imoca-klasse. Voor komend jaar staan er vijf wedstrijden op het programma. De Bermuda 1000 (solo), de Vendée Arctique (solo), het spektakel Défi Azimut (solo) en The Ocean Race (met een hele bemanning). Ook vor ’23 en ’24 staat een dergelijk programma klaar.

Alles rond

Op 1 juli 2024 moet alles rond zijn. Inschrijving en kwalificatie-races die natuurlijk bedoeld zijn om het kaf van het koren te scheiden. Want de Vendée Globe trekt naast de degelijke profs ook avonturiers met oude boten aan.

De volgende stap is de Selection. Er mogen maar veertig boten starten. Dertien schippers met een nieuwe boot krijgen voorrang. Voor de volgende 26 wordt er geselecteerd op wie de meeste mijlen heeft gemaakt tijdens de kwalificatie-wedstrijden. Tenslotte heeft de organisatie het recht om zelf nog een extra schipper uit te nodigen, de wildcard.

De laatste stap is dan de daadwerkelijke start van de Vendée Globe op 10 november 2024.


Nederlanders?

De Vendée Globe is een ‘frans feestje’ maar doen er ook Nederlanders mee? Voor Nederlanders is het een stuk moeilijker om deel te nemen aan deze race der races dan voor franse zeilers. Frankrijk subsidieert het circuit indirect, door sponsoring fiscaal zeer aantrekkelijk te maken voor bedrijven. Maar een frans bedrijf zal natuurlijk geen Nederlandse zeiler gaan sponsoren. Terwijl het vinden van de paar miljoen in Nederland ontzettend moeilijk is. Hier steken potentiële sponsors hun geld liever in de Ocean Race die toch meer exposure heeft. Maar nog veel eerder in een voetbalteam.Toch hebben we hier wel een paar zeilers die klaar zijn voor een grote uitdaging als de Vendée Globe. Als eerste Ysbrand End, schipper van VO70 Sanya / Ocean Breeze, die onlangs met Nico Budel succesvol dualhanded de oceaan overstak in de Transat Jaques Vabre. En oceaanzeiler Mark Slats die tweede werd in de Golden Globe Race, ook een non stop rond de wereld wedstrijd, gaf ooit aan dat de Vendée Globe altijd op zijn lijstje staat. Ze hebben nog even de tijd maar enige haast is geboden want de aanloop naar de Vendée Globe 2024 is begonnen.

Foto: Jean-Marie Liot/Alea/Disobey/Apivia

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht