Informatie voor de watersporter

Vendée Globe deelnemer Pieter Heerema woedend op de B&G autopilot en support

Parijs – De Nederlandse deelnemer aan de Volvo Ocean Race Pieter Heerema (65) maakt korte metten met de Franse dealer van zijn B&G autopilot. Het zal zelfs zijn ‘laatste Kerst als ondernemer’ worden, belooft hij hem vanaf de zuidelijke Indische Oceaan.

De boosheid komt voort uit het feit dat zijn automatische piloot eigenlijk al sinds de start niet goed functioneert en de boot onder zware omstandigheden regelmatig uit het roer doet lopen. Resultaat een ‘No Way Back’ die in één nacht drie keer plat gaat, flapperende zeilen, een reusachtige rommel in de kajuit en een doodvermoeide Heerema, door de situatie keer op keer weer onder controle te moeten krijgen.

Heerema praat over ‘inferieur materiaal en slecht geïnstalleerd’. “‘t Was allemaal last minute en niet gecontroleerd.” Wanneer hij contact opneemt met zijn leverancier, geeft deze in het geheel ‘niet thuis’ ondanks zijn ‘standby agreement’. Hij antwoordt niet op emails en neemt de telefoon niet op. Heerema: “Ze namen m’n geld en zeiden doei. Het is bijna crimineel en zo zal ik het behandelen ook. Dit laat ik niet voorbijgaan. Ze laten me hier gewoon stikken middenop de oceaan duizenden mijlen van alles verwijderd.” Dat laatste geeft de eerste Nederlandse zeiler in deze bijzondere wedstrijd misschien nog het slechtste gevoel, met dit statement als resultaat… (Nauticlink, Zeilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht