Vendée Globe-zeilers sneller dan ooit, maar volgers niet zonder problemen

Parijs – In de Vendée Globe hebben Alex Thomson en Armel Le Cléac’h in 30 dagen al 45% van hun wereldomzeiling afgelegd. Dat is een unicum. Minder ongebruikelijk is het aantal afvallers (op dit moment vijf) en probleemzeilers.

Sebastien Josse (schipper van Edmond de Rothschild) is niet zeker de Vendée Globe te kunnen uitvaren. Foto VG/ Yann Riou / Gitana SA
Sebastien Josse (schipper van Edmond de Rothschild) is niet zeker de Vendée Globe te kunnen uitvaren. Foto VG/ Yann Riou / Gitana SA
De Franse deelnemer Romain Attanasio (Famille Mary – Etamine du Lys) is nog ruim 300 mijl verwijderd van de Zuid-Afrikaanse kust bij Kaapstad, waar hij na een aanvaring met een onbekend voorwerp zijn twee roeren hoopt te kunnen repareren. Zonder hulp, zodat hij in de wedstrijd kan blijven.

Tegelijkertijd voert Sébastien Josse (Edmond de Rothschild) na ernstige averij aan zijn bakboord foil een ‘strijd tegen 40 knopen wind en acht meter golven’. Door zo zuidelijk mogelijk te varen probeert Josse zo veel mogelijk uit de klauwen van een diepe depressie te blijven, zonder over de ‘ijsgrens’ te raken. Zodra de zee is gekalmeerd hoopt hij de juiste diagnose van de schade te kunnen stellen. Tot dat moment is het onzeker of hij de wedstrijd zal kunnen uitvaren. (Nauticlink, vendéeglobe.org, nieuwslive posities, Twitter – @VG2016)