Informatie voor de watersporter

Vereniging “De Schottelboot” houdt jaarlijkse bijeenkomst én Lustrum weekend (30 jaar) in de Eemhaven van Amersfoort

In het hemelvaart weekend (18-20 mei), zal een vloot van ruim 20 oude patrouilleboten de Eemhaven in Amersfoort bezoeken. Hemelvaartsdag, ca 16u en zaterdag ca 11u zal de ophaalbrug “het Sasje” over de Eemhaven handmatig voor de hele vloot geopend worden! Dit zijn allemaal zo genoemde Schottelboten, meer dan 50 jaar waren deze schepen beeldbepalend op de Nederlandse wateren en zijn dan ook onderdeel van het Nederlandse Varend Erfgoed en aangesloten bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland (www.FVEN.nl).

Schottelboten zijn patrouille boten, aangedreven door een (Schottel) roerpropeller. Deze boten zijn voornamelijk gebruikt door de Rijksoverheid (Politie, Douane, Rijkswaterstaat, Koninklijke Marechaussee en Havendiensten). Na een aantal jaren door deze diensten te zijn gebruikt werden ze van de sterkte afgevoerd en verkocht. Het grote voordeel van deze boten is dat ze zeer wendbaar zijn, omdat schroef 360° graden kan draaien. Ook de Amersfoortse Zeeverkenners groep Karel Doorman heeft zo’n schip, nu de ‘Kiek Ut’, deze was vroeger de RP51. Vereniging De vereniging “De Schottelboot” (www.deSchottelboot.nl) is een enthousiaste groep eigenaren, die deze schepen nu in bezit heeft en onderhoudt.

De vereniging is opgericht in 1993 en heeft nu ruim 60 leden met een Schottelboot. Elk jaar wordt er tijdens Hemelvaart een Schottelweekend georganiseerd, waar leden uit het gehele land elkaar mét hun boot kunnen treffen. Dit Schottelweekend wordt telkens op een andere plaats centraal in Nederland gehouden. Dit jaar zal er tijdens het weekend ook collectief milieuvriendelijke (niet fossiele) z.g. Blauwe Diesel getankt worden, hiermee wordt ca 90% CO2 uitstoot bespaard. Zo kunnen ook oude motoren behouden blijven! (www.blauwediesel.nl)

Historie
De eerste Schottelboten dateren uit 1955 en werden gebouwd bij Scheepswerf “Schottel” te Oberspay in Duitsland. Deze werf heeft tot 1966 Schottelboten voor de Nederlandse afnemers gebouwd. Vanaf 1962 is de productie van Schottelboten overgegaan naar “van Leest” in Warmond (v/h Schottelwerft Nederland). Tot 1966 werden er op beide werven Schottelboten voor Nederlandse afnemers gebouwd daarna alleen nog in Warmond. De schepen van de vereniging variëren in leeftijd en bouw, de oudsten zijn uit de jaren 50 en de jongste schepen zijn uit de jaren 80 en dus “modern”. Ook qua uitvoering zijn er uitersten, van “grachten politieboot” uit Amsterdam tot “Kustwachtvaartuig” en de lengtes variëren van 10m80 tot 23m50.

Voor meer informatie: deschotelboot.nl

Foto: Vereniging “De Schottelboot”

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht