Informatie voor de watersporter

Vereniging 'Het Zeilend Zeeschip' nauw verbonden met 'De Eendracht' viert 75-jarig bestaan

PERSBERICHT
Rotterdam – Vereniging ‘Het Zeilend Zeeschip’ bestaat 75 jaar. In die 75 jaar zijn duizenden mensen, maar in het bijzonder jongeren, dankzij deze Vereniging verbonden met de zee. Ook na 75 jaar zet de Vereniging zich nog steeds in om jongeren te laten participeren in bijzondere projecten.
Zeilschip Eendracht kent een rijke geschiedenis, die teruggaat naar 1938. De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereeniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip willen behouden. Het huidige schip is volgend jaar 25 jaar in de vaart en de Vereniging viert dit jaar het 75 jarige jubileum. De doelstelling is gelijk gebleven; vooral jongeren kennis laten maken met alle aspecten van de zee en het zeezeilen. Hiermee verbindt zeilschip Eendracht jong en oud en brengt ze verder.
Op 5 oktober 1938 is de Vereniging opgericht, maar pas in 1973 werd de bouwopdracht gegeven voor de eerste Eendracht, een zeegaand tweemast gaffel topzeilschoener. Z.K.H. Prins Bernhard doopte als beschermheer in 1974 deze Eendracht. Het tweede en huidige schip, een driemast gaffel topzeilschoener, werd door Hare Majesteit Koningin Beatrix in 1989 gedoopt in de haven van Scheveningen. Dit schip is dus volgend jaar 25 jaar in de vaart en dankzij grondig onderhoud in de afgelopen jaren zal het nog jaren mee gaan. Ondertussen is Prins Maurits beschermheer en heeft zijn broer Prins Floris zitting genomen in het bestuur.
Jubileum
Op 5 oktober komt de Eendracht aan in de haven van Delfzijl. Aan boord wordt het jubileum besloten gevierd. Om het 75 jaar bestaan van de Vereniging extra onder de aandacht te brengen loopt er een jubileumactie waarbij iedereen bij een donatie van 75 euro aan het Eendracht C.J. Jaski Fonds een herinneringsspeldje ontvangt. Uit dit fonds worden alle kortingen voor jongeren en bijzondere projecten gefinancierd. De Vereniging telt momenteel zo’n 1250 leden, 250 Vrienden van de Eendracht en een groeiend aantal sponsors, die de doelstelling steunen.
Jaarlijks maken duizenden jongeren kennis met de zee door aan boord te stappen. Soms krijgen ze een actief programma aangeboden waarbij ze een rondleiding krijgen van de vrijwilligers, een korte vaartocht maken en leren knopen. Anderen gaan echt naar zee met een stage of jongerenreis en er zijn speciale reizen voor wie buiten de boot dreigt te vallen. Alle eerstejaars MBO en HBO leerlingen van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam gaan een week naar zee. De commerciële inzet van de Eendracht is ter ondersteuning van de doelstelling.
Algemene informatie
Zeilschip Eendracht is Nederlands grootste gaffeltopzeilschoener, ook wel driemastschoener genoemd. Het schip is bijna 60 meter lang, 12,5 meter breed en steekt 5 meter diep. De Eendracht valt in de A-klasse schepen, ook wel Tall Ships genoemd. De Eendracht telt bijna 300 professionele, en grotendeels vrijwillige bemanningsleden. Het schip is in 1989 gebouwd door Scheepswerf Damen in Gorinchem. De thuishaven van de Eendracht is Rotterdam. Stichting Zeilschip Eendracht huurt het schip van de eigenaar, STC-Group die in april van dit jaar het volledige aandelenpakket heeft overgenomen van de vorige eigenaar, scheepvaartmaatschappij Eendracht BV. Hiermee is de toekomst van het zeilschip en haar doelstelling zeker gesteld.
Meer informatie www.eendracht.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht