Informatie voor de watersporter

Vereniging Historisch Bedrijfsvaartuig viert 50-jarig bestaan

15 juli aankomst erfgoedtour in Maasbracht. De aankomst is mede georganiseerd door MAAS Binnenvaartmuseum.

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar 50 jaar. Om dit te vieren organiseert de vereniging een erfgoedtour van 1000 kilometer met honderden historische schepen, dwars door Nederland.

15 etappes en 16 etappeplaatsen
Er doen tjalken, klippers, aken, botters, sleepboten, luxe motors en nog veel andere typen aan de erfgoedtour mee. Een uniek evenement waarbij een wisselende vloot van 50 tot 100 historische bedrijfsvaartuigen vanuit Middelburg alle provincies zal aandoen om in Hasselt (Ov.) te eindigen. Een deel van de vloot vaart de hele tocht; onderweg haken andere schepen aan en af. Zes weken lang onderweg in 15 etappes en in 16 etappeplaatsen. In iedere etappeplaats is aandacht voor de historie, de stand van zaken nu, en de toekomst van het varend erfgoed; voor publiek en voor beleidsmakers. Met Sail-Ins voor genodigden, exposities op de wal en aan boord van het vlaggenschip Terra Nova, authentieke ladingen en uitnodigingen aan alle CdK’s en burgemeesters om de provincie- en gemeentevlag te hijsen. 

Onderweg groeit een kunstwerk dat op een dekschuit meegevoerd wordt uit tot iets heel bijzonders in Hasselt. Vervaardigd met uitsluitend gebruik van traditionele scheepsambachten. Iedere etappeplaats verzorgt een eigen programma voor publiek en schippers. Op de Terra Nova wordt een permanente expositie ingericht. Zestien steden en alle 12 provincies worden bezocht. De erfgoedtour begint op 6 juli in Middelburg en eindigt op 18 augustus in Hasselt.

Van 15 tot 17 juli is de vloot in Maasbracht
Op 15 juli leggen de schepen aan in Maasbracht. Op de wal is een expositie ingericht en een aantal schepen kan worden bezocht. De historische bedrijfsvaart was motor van de Nederlandse economie en tegenwoordig cultureel erfgoed dat nog steeds volop in gebruik is voor bewoning, recreatie of chartervaart. Scheepvaart is ook voor Maasbracht belangrijk geweest. Hiervoor zijn in het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht verschillende exposities ingericht die met deze scheepvaart te maken hebben. Op 17 juli gaat de vloot weer op weg naar de volgende etappeplaats.

Ieder is van harte welkom op 15 juli om 17.00 uur bij de Cruise Terminal van rederij Cascade (tegenover Havenstraat 21) om de erfgoedtour welkom te heten in Maasbracht en dit prachtig varend erfgoed te komen bewonderen. Gedeputeerde Theuns (portefeuillehouder Water) en locoburgemeester Snijckers (gemeente Maasgouw) zullen de provincie- en gemeentevlag hijsen op het vlaggenschip de Terra Nova. Op 16 juli (’s middags) kunt u aan boord van de Terra Nova, waar demonstraties zullen zijn van o.a. touwknopen, onderhoud machines en koper poetsen. Aan boord is tevens een expositie te bezichtigen. Ook het Maas Binnenvaartmuseum en de stuurhut zijn geopend voor bezoekers.

Over de LVBHB
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig werd in 1974 opgericht door particuliere liefhebbers. Oude bedrijfsvaartuigen werden in die tijd en masse gesloopt. De schepen waren te klein geworden om te kunnen concurreren in de schaalvergroting van de binnenvaart. Dankzij de inspanningen van particuliere eigenaren is een unieke vloot historische schepen bewaard gebleven. Nederland heeft zelfs de grootste vloot varend erfgoed ter wereld. De LVBHB telt circa tweeduizend leden, waarvan de meesten in het bezit zijn van een historisch schip.

Voor meer informatie: lvbhb.nl

Foto: LVBHB

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht