windverwachting

'Verjongde' 39ste Strontrace van start op maandag 22 oktober en aanmonsteren Beurtveer 2012 mogelijk

PERSBERICHT
Workum – Het weekend van 20 en 21 oktober staat dit jaar weer in het teken van de start van de Strontrace , het Beurtveer en de visserijdagen. Hoewel de start daadwerkelijk plaatsvindt op de maandochtend 22 oktober, zal de havenkom van Workum ook het weekend overlopen van bedrijvigheid. De vissers controleren hun visgerei, de strontschepen lopen hun tuigages en jaaglijnen nog eens na en de beurtvaarders verwelkomen honderden gasten aan boord. Dit alles, vergezeld door de maritieme markt met vele ambachten en gerookte vis. Het internationale festival voor maritieme muziek, het shanty festival Liereliet zorgt voor een typische muzikale omlijsting.
Verjongde stront
Omdat de strontrace juist óók voor jongere generaties bedoeld is, staat de 39e editie van de strontrace in het teken van verjonging. Dit voorjaar en deze zomer trainden meerdere enthousiaste jongeren aan boord van een paar deelnemende strontschepen mee om ervaring op te doen. De Mattenschippersrace was een goede eerste krachtmeting. Zo wordt het stokje van de oude en ervaren generatie overgegeven aan de krachtige en geestdriftige jeugd. Toch zullen ze de klus samen moeten klaren!
Na de start op maandag, waarbij het publiek de strontschepen door ‘t Soal’ trekt, koerst de vloot –nu al 15 deelnemers in de Lichte en Zware klasse- met gedroogde mest voor de bollenstreek via Amsterdam richting Warmond. Na slechts één uur verplichtte rust in Warmond gooien de schepen de trossen weer los om met een lading bloembollen naar de finish in Workum te varen. En dat alles op pure zeil- en spierkracht.
Meevaren met de Beurtveer
Kort na de start van de strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van 25 schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo’n snel mogelijke tijd de oude beurtveersteden aan. Opstappers zijn hierbij van harte welkom en kunnen bijvoorbeeld ook in Amsterdam aanmonsteren. De eerste beurtveerder die alle steden van het lijstje heeft afgewerkt en z’n trossen in Workum vastmaakt is de winnaar.
Gerookte en verse vis in Workum
De vissers blijven dichterbij huis en strijden om de beste opbrengst, de besomming. Zij vissen met zeilende vissersschepen op de traditionele manier en brengen twee keer in die week de vis naar de afslag in Workum.
Meer informatie over bezoek of meevaren op www.strontraceworkum.nl en www.zeilvracht.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

Email Marketing by E-goi
X