windverwachting

Mahi 2 na de stranding

Verloren gewaand bootje toch aangekomen

Trots maar ook teleurgesteld meldde het team van Belgische onderzoekers dat project Mahi 2 was geëindigd. Het onbemande vaartuigje verdween van de tracker, het gaf z’n positie niet meer door. Na 6398 kilometer in 119 dagen was de oversteek van de Atlantische Oceaan op 700 kilometer na, niet gelukt.

Lek

In de laatste dagen zag het team het stroomverbruik toenemen. Vermoed werd dat het vaartuigje lek was geraakt en dat de bilgepomp overuren draaide om Mahi 2 drijvende te houden. Mahi 2 kwam nog een keer kort terug met meldingen van haar positie maar toen werd het stil. 

Mahi’s reis 

Toch doorgevaren

Tot er opeens bericht kwam vanaf het eiland Martinique. Mahi 2 was gevonden op het strand en was, ondanks de stranding in een ruige branding, nog vrijwel intact. Zonder het aan haar team te kunnen melden had het bootje toch zelfstandig de reis afgemaakt. En het is daarmee het eerste vaartuig dat op de energie van de zon de Oceaan is overgestoken. Het kan dus!

Mahi filmt mahi

Het team vloog meteen naar de Carieb waar Mahi 2 inmiddels in veiligheid was gebracht door de autoriteiten. Aan boord vonden ze de enorme hoeveelheid data die het vaartuig had verzameld tijdens haar oversteek. Wetenschappelijke data maar ook videobeelden van onderwater. En hoewel de onderwater camera in de maanden op zee bijna overgroeid was door het zeeleven zagen ze projectleden duidelijke beelden van de stoere zeevis waarnaar ze hun scheepje hebben vernoemd. Mahi 2 filmde een Mahi, de majestueuze pelagische vis die ook bekend staat als mahi-mahi, dolfijnvis of dorade. Het is een acrobatisch roofdier dat voorkomt in gematigde, tropische en subtropische offshore-wateren over de hele wereld.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X