Vertrek recordpoging Spindrift ‘binnen 24 uur’, IDEC Sport kiest voor uitstel

Brest (F) – Terwijl Francis Joyon (Idec Sport) gisteravond bekend heeft gemaakt het ‘windvenster’ van dit weekend voorbij te laten gaan en de start van de aanval op het Jules Verne record uit te stellen, geldt voor de andere recordjager Spindrift sinds vanmiddag ‘code groen’. Dat houdt in dat de maxi trimaran met haar veertienkoppige bemanning binnen 24 uur – waarschijnlijk vanacht – zal vertrekken voor  een poging het zeilrecord rond de wereld van 45 dagen te verbeteren. Naar verwachting zullen de eerste uren in golven van vijf meter uit verschillende hoeken en harde wind behoorlijk zwaar zijn voor de zeilers.

spindrift_Brest760
De gigantische Spindrift trimaran (40m) gisteren klaar voor de aanval op het ‘Jules Verne record’ in de haven van Brest (foto Spindrift)

Dona Bertarelli (foto Spindrift)
Dona Bertarelli (foto Spindrift)
Spindrift is het project van schipper Yann Guichard en financierder Dona Bertarelli (47), zijn levenspartner, die tijdens deze recordpoging ook tot de Spindrift-bemanning behoort. En niet alleen omwille ‘van haar blauwe ogen’, maar ook omdat Bertarelli een bewezen zeilster is. In 2007 won zij met haar catamara D35 Lady Cat als eerste vrouw de Bol d’Or, een wedstrijd op het meer van Genève, die al sinds 1939 bestaat. Het is de eerste keer dat een vrouw meezeilt in een poging het Jules Verne record te verbeteren.

De steenrijke Bertarelli, die drie kinderen uit een eerder huwelijk heeft, is samen met haar broer Ernesto erfgename van het industriële imperium Serono, opgebouwd door haar vader. De terreur van de Rode Brigades deed de familie Bertarelli in 1973 van Italië naar Zwitserland vluchten. Ook Ernesto is geen vreemde in de zeilwereld. Hij won met Alinghi in 2003 en 2007 de America’s Cup. (Nauticlink,  Spindrift Racing en Idec Sport Sailing)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X