flessenpost nieuwsbrief aanmelding

Vertrek Vendée Globe zaterdag 10 november om 13:00 uur rechtstreeks op internet te volgen

Sables d’ Olonne (F) – Nog één nacht rustig slapen en dan is het voor de twintig deelnemers van de 7de Vendée Globe zo ver. Precies om 13:02 uur (CET) zullen ze vertrekken met hun IMOCA 60-voets zeiljachten voor een eenzame tocht rond de wereld. Onder hen één vrouw, de in Bretagne woonachtige Engelse Samantha Davies (38), moeder van Ruben van één jaar. In 2009 eindigde ze als vierde.  “Toen mijn partner Romain Attanasio, ook professioneel zeiler, vorig jaar aan de  zeilrace Transat AG2R meedeed, heb ik gemerkt dat ons zoontje hem nauwelijks heeft gemist.” Dit keer zal Ruben zijn moeder in elk geval drie maanden moeten missen.

Van de twintig professionele oceaanzeilers zijn er acht van niet-Franse origine. Maar zelfs deze acht zijn vanwege de grote populariteit van het oceaanzeilen in Frankrijk, daar zo ingeburgerd geraakt, dat ze grotendeels ‘verfranst’ zijn.  In de eerste twee weken dat het ‘Race Village’ was geopend, defileerden alleen al  ‘in het voorprogramma van de start’ maar liefst 575.000 fans en bussen scholieren langs de imposante boten en helden. Gisteravond werden de ‘pontons’ voor het publiek gesloten en zouden al ruim 700.000 mensen de startplaats hebben bezocht.

De zeer uitgebreide internetsite van de Vendée Globe is hyper modern en ook Engelstalig. Er is een fraaie en goed werkende app en er zijn eigen televisie kanalen met rechtstreekse uitzendingen op www.vendeeglobe.org en www.dailymotion.com/VendeeGlobeTV.  Het feest rond de start begint al vanaf  zaterdagochtend 9 uur. De weersverwachting is niet ongunstig.  In de vroege ochtend mogelijk wat regen, maar daarna wisselend bewolkt met een matige westelijke wind. Het vertrek is van oudsher een heel circus, dat tot nog toe steeds de vorige editie heeft overtroffen. Wie van deze tak van de zeilsport houdt, zal dankzij alle ‘multimedia’  vanaf morgen de komende maanden zomaar uren kwijt zijn aan de 7de Vendée Globe. (Nauticlink, Vendée Globe 2012-2013, www.dailymotion.com/VendeeGlobeTV)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X