Informatie voor de watersporter

Vertrekker Tom Zijlstra: ‘Zeilen was mijn slapend verlangen’

GORINCHEM – Hij wordt geboren in Leeuwarden, gaat geneeskunde studeren in Utrecht en neemt daar in de jaren zestig als links revolutionaire student deel aan de studentenbeweging. Na zijn studietijd werkt hij als tropenarts in een door oorlog verscheurd Angola, komt enigszins gedesillusioneerd terug, gaat in Utrecht verder als verslavingsarts en zet zijn loopbaan voort in het management van verschillende ziekenhuizen. Na zijn werkzame leven gaat in 2007 letterlijk het roer om. Samen met “zijn Ans” zwerft hij op zeiljacht ‘Dulce’ over de wereldzeeën.

Tom Zijlstra (64) en zijn vrouw Ans Steers (61) zijn weer even in hun sfeervolle appartement aan de haven in Gorinchem. De muren zijn bedekt met boeken. Beiden lezen veel en graag, op reis maar ook thuis. ,,De boot ligt in Hurghada in Egypte, we konden niet verder vanwege de snoeiharde noordenwind op de Rode Zee. Dat zorgt voor een giftige golfslag. Komend voorjaar willen we terug, als het lukt varen we naar Cyprus. Zo niet dan wordt het Israël”, vertelt Tom.
Het zeilen noemt hij een slapend verlangen: ,,Mijn interesse ervoor heeft altijd gesluimerd. Het is een inspirerende manier van leven.” Ans vult aan: ,,Zwerven van land naar land. Je weet niet wat je aantreft. Het weer, de mensen, de cultuur.” (DeStadGorinchem, Sailing Dulce)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht