windverwachting

Vervanger Polyvalk Keus 22 van zeilschool De Ulepanne misschien ‘European Yacht of the year 2012’

PERSBERICHT
BALK (NL) – Zeilschoolhouder en groepsaccommodatiebezitter Peter Keus van De Ulepanne in het Friese Balk heeft het helemaal gehad met conventionele zeilboten. Een paar jaar geleden sloeg hij aan het ontwikkelen. Na een jaar testen en modificeren presenteert hij op het Friesland Holland Plaza in hal 14 van Boot Düsseldorf (21-29 januari 2012) zijn door en door beproefde “gemaksboot”: de Keus 22.
21 Januari wordt op de show bekendgemaakt of de Friese watersportondernemer met de felbegeerde titel naar huis mag gaan. “Maar de nominatie alleen al is een groot compliment,” zegt de heer Keus die vindt dat het de hoogste tijd is voor een sportievere, veiligere en gemakkelijker te bedienen open zeilboot voor ondiepe wateren als de Friese meren.
“Ik wilde een sportiever en gebruiksvriendelijker alternatief voor bijvoorbeeld de overbekende Polyvalk én tevens een boot van Europese allure. Mijn creatie moest zich kunnen meten met de grote merken. Mijn eisenpakket omvatte veel meer dan de zoveelste sportief zeilende eenheidsklasse. Voor mijn zeilschool, het ideale laboratorium, en de verhuur wilde ik een boot die gemakkelijk aanspringt en goed manoeuvreert bij weinig wind en snelheid. Ook in smal en druk vaarwater moet je zeilend goed uit de voeten kunnen, is mijn standpunt. Bovendien moet een zeilboot niet ingewikkeld zijn, anders haken de minder ervaren zeilers af en beginners helemaal. Mijn boot is gemaakt om veel plezier te beleven.”
Kwaliteitsproduct
Romp en dek worden onder vacuüm geïnjecteerd en in sandwich gebouwd. In plaats van polyester wordt vinylesterhars gebruikt. “Dat levert niet alleen een sterk eindresultaat op, maar maakt het ook eenvoudig het laminaat van alle boten hetzelfde te maken. Zo ligt er niets in de weg om van de Keus 22 een strenge eenheidsklasse te maken.”
Geschikt voor verhuur en wedstrijd
Een eenheidsklasse ontwerp je volgens de Friese watersportondernemer niet alleen. Die ontstaat in het gebruik. “Eerst moet een brede groep mensen de boot zoals die is adopteren. En dat lukt zeker, want mijn boot presteert verrassend, vinden kenners en kunners. Zowel zeilinstructeurs als doorgewinterde wedstrijdzeilers zijn enthousiast.”
Afmetingen
Lengte: 6.50 m
Breedte: 2.20 m
Diepgang: 0.90 m
Hoogte: 8.90 m
Grootzeil: 16 m2
Fok: 7 m2
Gewicht leeg: 680 kg
Ballastaandeel: 250 kg
Meer informatie www.keus22.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X