123 stickers

Vestas wint Göteborg In-Port Race en MAPFRE nu al overall winnaar havenraces Volvo Ocean Race 2017-2018

PERSBERICHT
Göteborg – Op zondag 17 juni 2018 won Vestas 11th Hour Racing de Göteborg In-Port Race. Het team van schipper Charlie Enright zeilde geduldig vanuit de achterhoede naar voren. Het Nederlandse team AkzoNobel finishte als tweede en klimt daarmee op naar de derde plaats overall. Klassementsleider MAPFRE kwam als derde door de finish en is nu niet meer in te halen in de In-Port Race Series.

Foto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race
Met nog één In-Port Race te gaan, die van 30 juni in Den Haag, is het gat van elf punten met Dongfeng Race Team te groot om te dichten. “Deze box is afgevinkt en daar zijn we blij mee”, zei MAPFRE-schipper Iker Fernández opgelucht. “Het was een goede dag voor ons. We wilden onze eigen race zeilen, maar tijdens de start zag het er ongunstig uit voor ons. Daarom besloten we om Dongfeng op te houden en te proberen om de series nu af te maken.”
De condities met 14 tot 17 knopen wind waren vanmiddag ideaal voor een zeilrace. De zuidelijke richting zorgde voor een halve-winds koers ten tijde van de start. Dankzij een windshift halverwege de wedstrijd veranderde het parkoers in een kruisrak en voor-de-winds rak gedurende het laatste deel van de race.
Team Brunel won de start door op volle snelheid op het juiste moment over de lijn te racen. Ondertussen bleef MAPFRE, met het totaalklassement in het achterhoofd, dicht bij Dongfeng. Door gebruik te maken van de regels dwongen de Spanjaarden de Chinees/Franse boot om te loeven (koersverandering richting de wind). Vervolgens hielden ze Dongfeng op. Het duo zeilde daardoor in de beginfase van de In-Port Race achteraan.
Bij de eerste boei probeerden ze beide Turn the Tide on Plastic in te halen door bij de boeironding binnendoor te glippen. MAPFRE ging voorop en passeerde reglementair, maar Dongfeng was te laat en had die rechten niet. De jury op het water bestrafte de inhaalmanoeuvre, waardoor Dongfeng achteraan kwam te liggen.
Voorin deed het Nederlandse Team Brunel hard zijn best om zijn koppositie vast te houden. Schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning leidden de vloot langs de eerste boei, maar door een verkeerde selectie van de zeilen hadden ze onvoldoende druk in het voor-de-windse rak. Team Brunel zakte terug van de eerste naar de zesde positie.
Vestas 11th Hour Racing en team AkzoNobel waren het beste gepositioneerd om van Team Brunel’s fout te profiteren. Zij pakten de eerste twee plaatsen in de laatste ronde van het parkoers. Vestas streek uiteindelijk de zege op.
“We startten redelijk en hebben onszelf daarna een kans gegeven”, reageerde Enright. “Op een dag als deze krijg je het nooit de hele tijd 100% perfect, maar het team dat het vaakst juist zit, wint. Wij zijn blij met dit resultaat. Elke keer als het startschot klinkt, is een kans om onszelf te bewijzen.”
Op donderdag 21 juni om 14 uur Nederlandse tijd is de start van de allerlaatste Volvo Ocean Race-etappe van Göteborg naar Den Haag. Voor de top drie teams MAPFRE, Team Brunel en Dongfeng Race Team wordt het ‘erop of eronder’.
“We zijn er al mee bezig”, geeft Fernández toe. “We wisten dat het close zou worden, maar niemand had gedacht dat het dit scenario zou worden. Dat van de drie teams, degene die de etappe wint ook de trofee wint.”
Wie van hen de etappe naar Den Haag voor de andere twee eindigt, wint de Volvo Ocean Race 2017-18. Het wordt de spannendste finish in de 45-jarige geschiedenis van de race.
Op donderdag 21 juni start de live coverage van elfde etappestart om 13:45 uur Nederlandse tijd op www.volvooceanrace.com en op social media @volvooceanrace.
Huidig klassement Volvo Ocean Race In-Port Race Series
MAPFRE – 61 points – Winnaar van de In-Port Race Series
Dongfeng Race Team – 50 punten
team AkzoNobel – 45 punten
Team Brunel – 43 punten
Vestas 11th Hour Racing – 33 punten
Sun Hung Kai / Scallywag – 24 punten
Turn the Tide on Plastic – 21 punten
Volvo Ocean Race Overall klassement na 10 etappes
MAPFRE – 65 punten
Team Brunel – 65 punten
Dongfeng Race Team – 64 punten *
team AkzoNobel – 53 punten
Vestas 11th Hour Racing – 38 punten
SHK / Scallywag – 30 punten
Turn the Tide on Plastic – 29 punten
* Een extra punt wordt toegekend aan het team met de beste, gezeilde tijd aan het einde van de race in Den Haag. Momenteel zou Dongfeng dat bonuspunt winnen.
**Mochten teams na de laatste offshore etappe met het gelijke aantal punten eindigen, dan fungeert de einduitslag van de In-Port Race Series als tie-breaker.
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X