Informatie voor de watersporter
Vier Team Allianz zeilsters op EK ILCA6 16-21 november 2022

Vier Team Allianz zeilsters op EK ILCA6 16-21 november 2022

Mirthe Akkerman, Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Marissa IJben vertegenwoordigen Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, op het Europees Kampioenschap ILCA6 van 16-21 november in Hyéres, Frankrijk. Bouwmeester is op de weg terug en bezig 100% fit te worden, Jonker geeft aan dat er ook een titel te winnen valt en Akkerman wil graag zichzelf verbeteren met wat ze op het recente WK heeft geleerd. Relatief nieuw gezicht is Marissa IJben (19) die sinds 2021 deel uitmaakt van Team Allianz.

Marit Bouwmeester super dankbaar

Marit Bouwmeester maakte haar come-back, na haar zwangerschap, op het WK nog geen maand geleden. We vroegen hoe het gaat, nu ze weer in training is?

“Met onze kleine Jessie gaat het supergoed. Die is nu een half jaar en ze doet het echt geweldig. We beleven heel veel lol met haar. Ik ben super dankbaar dat ik zowel moeder mag zijn en weer de topsport in kan.”

Nu staat het Europees Kampioenschap op stapel. Kijkt Bouwmeester daar naar uit?

“Ja, ik heb er superveel zin in. Het is geen performance-event, maar vooral een trainingsevent. We wilden vooral wedstrijden doen. Het WK en EK waren toevallig de eerste twee op de agenda. Fysiek heb ik natuurlijk wel wat stappen kunnen zetten maar niet die stappen die echt nodig zijn. Dus we gebruiken het EK vooral om weer veel te racen.”

Marit Bouwmeester vervolgt over de samenwerking met haar Teamgenoten.

“Als Nederlandse ILCA6 zeilsters gaan we ook weer samenwerken en trainen. We willen op dit EK vooral zien waar we staan en waaraan we moeten werken deze winter. Ik ga zoveel mogelijk proberen te leren en weer fysiek een evenement draaien met zes dagen lang, twee wedstrijden per dag.”

Maxime Jonker vocht zich op het afgelopen WK terug in de top zes na een ongelukkige start van het toernooi. Ze kijkt uit naar dit EK in het Franse Hyéres.

“In principe was het WK het belangrijkste event dit jaar. Maar het EK is ook een grote wedstrijd waar een titel te winnen valt. Maar ik ga ook door met de dingen die ik beter kan doen en die uit de WK-evaluatie zijn gekomen. Daar ga ik in elk geval mee aan de slag en daar heb ik eigenlijk heel veel zin in.”

Mirthe Akkerman staat de te popelen om de lessen, geleerd op het WK, toe te passen op dit EK aan de Zuid Franse kust. Akkerman legt uit.

“Het zijn vooral proces gerelateerde doelen die ik op dit EK wil realiseren. Ik denk niet zo zeer aan een revanche. Ik wil het graag beter doen dan op het WK en de lessen daar geleerd toepassen op het EK. Ik heb vooral gewoon veel zin om te zeilen en stappen te maken.”

Marissa IJben (19) is afgelopen jaar doorgestroomd uit het Nationale Talent Team (NTT) en vervolgt haar topsportcarrière deze winter in de trainingsgroep met Akkerman, Bouwmeester en Jonker. De zeilster uit Herenveen won de Flyer Trofee in 2019 toen ze in dat jaar 4e werd op het Jeugd WK in ILCA6.

Daarnaast doen ook de talenten Roos Wind (3e op Jeugd WK 2022), Signe Brinkert en Josephine Holtz voor het eerst mee aan dit EK 2022 bij de senioren.

Mannen U21 in ILCA6

In de ILCA6 zeilen ook mannen hun eigen Europees kampioenschap. Dit zijn voor het grootste deel jeugdtalenten die later de overstap maken naar ILCA7 of een andere olympische discipline willen maken. Voor Nederland zijn dit een groep nieuwe talenten allemaal geboren in 2005:

·     Hugo Dedding

·     Max Frank (3e op WK ILCA4 2022, Vilamoura)

·     Wessel Holtz

·     Thomas Schouten

Format evenement

De deelnemers worden in het begin van het toernooi willekeurig verdeeld in twee startgroepen en varen volgens planning in drie dagen, zes wedstrijden in de voorrondes. Vervolgens worden de sporters ingedeeld in een gold- en een silver fleet voor de laatste drie dagen en zes races. Dit toernooi kent geen medalrace.

Voor meer informatie: teamallianz.nl

Foto: Richard Langdon

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht