Informatie voor de watersporter

Virbac Paprec 3 probeert mogelijk de finish van de Vendée Globe te bereiken zónder kiel

Jean Pierre Dick (fra) nog mét kiel… Foto: Vendée Globe / Jean Marie Liot / DPPI

Parijs, Sables d’Olonne  – Nadat Vendée Globe-deelnemer Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3) in de nacht van maandag op dinsdag zijn complete kiel en daarmee z’n hoop op de derde plaats is kwijtgeraakt, leek opgeven zijn enige optie met nog 2000 mijl te varen.

Maar dankzij compleet gevulde ballasttanks weet hij toch nog steeds met een snelheid van rond de 11 knopen noordwaarts te varen. Alex Thomson loopt langzaam in, maar Dick heeft zich nog steeds niet officieel uit de race teruggetrokken. In overleg met z’n ontwerpers probeert hij naar verluidt toch nog door te varen naar Sables d’Olonne in plaats van te stoppen bij de Azoren.

Voormalig Vendée Globe winnaar Alain Gaultier daarover: “Jean-Pierre Dick zeilt met zes tot zeven ton water in z’n boot. Dat lukt nog scherp aan de wind, maar met ruime wind kan dat anders uitpakken. Hij heeft genoeg ervaring om de veiligheid van z’n boot en zichzelf in de gaten te houden.”

En Alex Thomson (Hugo Boss) die dankzij de averij van Dick zijn derde plaats zal overnemen. “Er komt zwaar weer aan. Ik zou niet doorvaren. Ja, misschien in de tijd dat ik nog geen gezin had.” En even later: “Ik zou liever vierde worden, dan derde terwijl Dick de race niet zou uitvaren.”

Het is niet de eerste keer dat boten finishen zonder kiel. In 2004 verloor Mike Golding z’n kiel op nog geen 50 mijl van de finish en in 2008 heeft Marc Guillemot 1000 mijl zonder kiel moeten zeilen voordat hij kon finishen. De vraag hoe onveilig of gevaarlijk het varen met een IMOCA 60 zonder kiel is, hangt af van zoveel factoren, dat Dick deze per minuut en afhankelijk van de omstandigheden op zijn traject zal moeten beantwoorden.  Als alles goed blijft gaan, bereikt de solozeiler over 800 mijl (een dag of drie, vier)  de Azoren. Daar zal hij moeten kiezen tussen veiligheid en opgeven of  risico met mogelijk succes.

De koplopers François Gabart (MACIF) en Armel Le Cléac’h (Banque Populaire) zouden dan volgens de huidige berekeningen aanstaande zaterdag later op de dag of in de vroege zondagochtend al kunnen finishen in Sables d’Olonne. De 77 of 78 dagen waarmee zij deze keer de wereld zijn omgezeild betekenen sowieso een verbetering van het record met zeven of zes dagen.  (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013 met Tracking positiesNieuws)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht