Informatie voor de watersporter

Visser omgekomen bij aanvaring in Volvo Ocean Race tussen Vestas 11th Hour Racing en vissersboot

Hong Kong – Bij een aanvaring tussen de Deens-Amerikaanse Volvo Ocean Race boot Vestas 11th Hour Racing en een vissersboot is vrijdag een dode gevallen. Het gaat om een bemanningslid van de vissersboot.

Niet goed opgelet? Dat moet onderzoek gaan uitwijzen. Maar zo druk is het op de AIS-kaart van de zee voor Hong Kong…

Het incident gebeurde ongeveer 30 mijl voor de finish van de vierde etappe, buiten het water van Hong Kong. Race Control op het hoofdkantoor van de Volvo Ocean Race werd vlak na het ongeval op de hoogte gebracht van de aanvaring. Dat was om ongeveer 17:23 UTC op vrijdag 19 januari 2018.

Het Vestas 11th Hour Racing team, waarvan niemand gewond raakte, deed een Mayday noodoproep namens het andere schip. Daarmee werd het Hong Kong Marine Rescue Coordination Centre (HKMRCC) gealarmeerd. Vervolgens ondernam het team een opsporing- en reddingsmissie.

HKMRCC informeerde Race Control dat een vissersboot in de buurt 9 bemanningsleden had gered en dat een tiende per helikopter onderweg was naar het ziekenhuis. Daarna bevestigde HKMRCC dat deze persoon was overleden.

Volvo Ocean Race en Vestas 11th Hour Racing richten zich nu op het bieden van onmiddelijke ondersteuning voor alle door het incident getroffen personen.

Alle betrokken organisaties werken samen met de autoriteiten en verlenen volledige medewerking aan het lopende onderzoek, aldus de organisatie.

Vestas 11th Hour Racing eigenlijke schipper Charlie Enright was wegens familie-omstadigheden in deze vierde etappe vervangen door Mark Towill. In de vorige Volvo Ocean Race 2014-15 was Vestas Wind de sponsor van het zeiljacht dat in de Indische Oceaan bij Mauritius strandde op het atol Cargados Carajos Shoals en als verloren moest worden opgegeven. (Nauticlink, NOS, Volvo Ocean Race, South China Morning Postfoto 1 en foto 2 van de beschadigde Vestas)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht