Informatie voor de watersporter

Vliegend vaartuig ‘DCNS Hydroptère’ gaat concurrentieslag aan met ‘Banque Pop V’ en aast op records oceaanoversteken

Parijs – Het futuristische vaartuig ‘L’Hydroptère’ van de Fransman Alain Thébault heeft dankzij haar nieuwe sponsor DCNS een nieuwe missie. Hoewel er sinds de bouw in 1995 van het experimentele vaartuig, dat zweeft tussen de aerodynamica en de hydrodynamica, al veel is misgegaan, heeft het ontwerp ook successen op haar naam geschreven. Bijvoorbeeld dat van de snelste zeilboot ooit. Het doorbrak als eerste de muur van 50 knopen (51,36 knopen over 500 meter en 50,17 knopen over een mijl in 2009). Tot nu toe is het vaartuig voornamelijk actief geweest op relatief beschut water en kleine afstanden.

De nieuwe sponsor DCNS wil het vaartuig stabieler maken en dat moet nu bewezen worden. In 2014 zou het fabelachtige transatlantische record van Pascal Bidégorry (met de Banque Populaire V) van 3 dagen, 15 uur, en 25 minuten er aan moeten geloven.  Als oefening zal de ‘DCNS Hydroptère’ zich dit jaar eerst richten op het record van de Stille Oceaan (4 dagen, 19 uur, 31 minuten, sinds 2005 in handen van Olivier de Kersauson met Geronimo) en op de wapenfeiten van de ‘Banque Pop V’, zoals de grootste afstand in 24 uur (908,2 mijl in 2009 ) en het ronden van de Britse Eilanden in 2011 (3 dagen, 3 uur, 49 minuten).

Om dit allemaal te realiseren heeft Alain Thébault een beroep gedaan op de lange afstandszeilers Jean Le Cam en Jacques Vincent en opmerkelijk genoeg ook op de voormalig skikampioen en autocoureur Luc Alphand. (Le Figaro, Hydroptère, alainthebault.com)


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht