Informatie voor de watersporter

Volop activiteiten in Batavialand tijdens de maand oktober

Maand van de Geschiedenis, het Weekend van de Wetenschap én de Kinderboekenweek.

De hele maand oktober zijn er in Batavialand activiteiten voor jong en oud. Een aantal activiteiten zijn voor deze gelegenheid speciaal ontwikkeld en sluiten aan op het landelijke thema ‘Eureka’. Andere activiteiten sluiten aan bij andere thema’s zoals de Kinderboekenweek en het Weekend van de Wetenschap.

Alle dagen van 14 tot en met 29 oktober

  • Oud Hollandse spellen: kinderen kunnen zich ouderwets vermaken met spellen zoals stelten lopen, ring werpen, gatenkaas of hoepelen.
  • Touwslaan: maak je eigen springtouw en neem hem mee naar huis.
  • Sjesjat de scheepskat: Mrauw! Onze scheepskatten nemen je graag mee en vertellen ze hun verhalen tijdens een rondleiding.
  • Mini-demonstratie tuigage: dagelijks om 13:00 uur is er een kort ‘verhaal op zaal’ met een enthousiaste gids die aan de hand van een indrukwekkend groot demonstratiemodel de dwarsscheepse tuigage van de Batavia toelicht.
  • Trosgooien: familieactiviteit op het pleintje tegenover de smederij. Wie kan het touw in één keer om de paal gooien?
  • Buttons maken: voor alle kinderen liggen er kleurplaten en kleurpotloden klaar, en van hun tekening kunnen ze zelf een button maken.
  • Speurtocht: verschillende speurtochten voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar.

Weven met het weefteam.

Op woensdag 18, zaterdag 21, woensdag 25 en zaterdag 28 oktober is het weefteam aanwezig in de weverij. Daar zijn zij op traditionele manier met weefgetouwen aan het werk. Zelf een keer doen? Dat kan. Op donderdag 18 en 26 oktober zijn er om 13:00 uur en om 15:00 workshops armbandje weven. (Leeftijd 8+).

Alles over touwknopen
Knoop je eigen allemansendje. Tijdens het knopen wordt van alles verteld over het allemansendje, waar het voor diende en hoe ze vroeger knoopten.
Zaterdagen en woensdagen in oktober van 11:00 tot 16:00 uur.

Zondag 15 oktober

Deze zondag valt midden in de Week van Ons Water. Laat je meenemen in een interactieve rondleiding over het voormalige werkeiland van Lelystad. Dit was het eerste bewoonde deel van het nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland en diende als huisvesting voor de polderwerkers. Beleef en ervaar hoe de plannen van Cornelis Lely voor het creëren van Flevoland tot leven zijn gekomen.

Wind in de zeilen

Bij het schaalmodel van de Zeven Provinciën wordt met behulp van een aantal windturbines wind nagebootst. En met de zeilen vol met ‘wind’ wordt uitleg gegeven over de werking van de tuigage op het schip.

Dinsdag 17 en 24 oktober tussen 11:00 en 16:00 uur.

Kopje hakken

Probeer het zelf door een gipsen kopje uit te hakken en maak kennis met dit mooie ambacht. Het kopje mag je mee naar huis nemen als je klaar bent.

Woensdagen en vrijdagen in oktober van 11:00 tot 15:00 uur.

Brood bakken

Onder begeleiding ambachtelijk brood bakken. Op een stok boven een vuurtje je eigen broodje bakken. Zoals ze dat vroeger deden.

Alleen op dinsdag 24 oktober van 13:00 tot 15:00 uur.

Eten aan boord

Met leuke, vermakelijke verhalen wordt verteld hoe het eten vroeger aan boord van een schip ging. Hoe werd het eten de hele reis bewaard, en hoe werd het bereid op een houten schip?

Woensdag 25 oktober tussen 13:00 en 15:00 uur kom je er alles over te weten.

Elke woensdag- en vrijdagmiddag in oktober: ArcheoHotspot

Batavialand is de perfecte plek voor archeologie. Sporen in de bodem vertellen veel over onze voorouders. De ArcheoHotspot maakt archeologie voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen vragen stellen, archeologen aan het werk zien, onder begeleiding meewerken aan een onderzoek en eigen vondsten ter plekke laten onderzoeken.

Woensdag van 13.30-16.00 uur.

Vrijdag van 10:00 12:00 uur en van 13:00 tot 16:00 uur.

Voor meer informatie: batavialand.nl

Foto: Batavialand

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht