windverwachting

Volvo Ocean Race 2014-2015 door lange etappe zwaarder dan eerdere edities, wellicht ‘de zwaarste ooit’

Alicante – De Franse stad Lorient komt terug als de voorlaatste tussenstop in de twaalfde editie van de Volvo Ocean Race in 2014-15. Daarmee is de route compleet die ‘s werelds beste profzeilers tot het uiterste zal testen in deze race rond de wereld over meer dan 40.000 nautische mijlen. Te volbrengen in bijna negen maanden.

De twaalfde Volvo Ocean Race zal op 4 oktober 2014, de dag van de eerste Race In-Port in Alicante, van start gaan en ongeveer negen maanden later finishen met de finale In-Port Race op 27 juni in Göteborg. De totale afstand bedraagt 40.048 nautische mijlen, het equivalent van 74.169 kilometer. Daaronder valt de extra Zuidelijke Oceaan-etappe tussen Recife in Brazilië en Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. die de teams en ziet de zeilers een extra poot van de in hun gloednieuwe één ontwerp Volvo Ocean 65 boten aan te pakken.

Race CEO Knut Frostad zei: ‘We hebben een route waarvan we zeker weten dat die de serieuze offshore zeiler zal aanspreken. De omstandigheden zullen supersnel en uitdagend worden. De Zuidelijke Oceaan-etappe vanuit Recife naar Abu Dhabi is de meest gevarieerde ooit en zal bijdragen tot wat wel eens zou kunnen uitmonden in de zwaarste Race van onze 40-jarige geschiedenis.’

Lorient wordt de voorlaatste gasthaven langs de route en volgt net als in de laatste Race direct na Lissabon. De daarop volgende grote finale vindt dit keer plaats in Göteborg.

Het parcours ziet de teams met hun gloednieuwe Volvo Open 65s vertrekken vanuit het Spaanse Alicante, de thuisbasis van de Race. De eerste etappe voert de vloot over meer dan 3.421 nautische mijlen naar Recife op het noordoostelijke punt van Brazilië. Vanaf daar begint de langste etappe met de eerste duik in de Zuidelijke Oceaan op weg naar Abu Dhabi (9.707 nm.). Dan volgt Sanya in China (4.670 nm.).

Vanuit Sanya wordt koers gezet richting Auckland, New Zealand (5,264 nm.). De zeilers laten de ‘City of Sails’ achter zich op weg naar Itajaí in Brazilië (6,776 nm.), alvorens noordelijk te gaan naar Newport, Rhode Island in de Verenigde Staten (5,010 nm.). De teams zullen dan de Atlantische Oceaan oversteken naar Lissabon (2800 nm.) en aansluitend Lorient (647 nm.). Tot slot de sprint naar de finish rond de Britse eilanden naar Göteborg (1600 nm.).

Lorient, de Bretonse stad aan de westkust van Frankrijk, ontving de Race voor het eerst in 2011-12 en zorgde voor een ongelooflijk spektakel voor fans.

Het Frans team Groupama zeilde Lorient binnen als winnaars van de voorlaatste etappe vanuit Lissabon. Daar werd nog een emotioneel succes in de In-Port Race aan toegevoegd. Schipper Franck Cammas en zijn bemanning stelden vervolgens in Galway de overallzege in hun debuut Race veilig.

Lorient is de zeilhoofdstad van Frankrijk en de respons die we tijdens de laatste Race hadden, was fenomenaal’, zei Race CEO Frostad. ‘Het is een waar genoegen om terug te keren naar dit prachtige deel van de wereld, waar de mensen zoveel weten de zeilsport en de hele set-up zo perfect past bij de Race. Lorient zal een echt hoogtepunt zijn.’

Frostad noemt de nieuwe route ‘een enorme uitdaging’ voor zeilers. ‘De etappe vanuit Recife naar Abu Dhabi zal een van de interessantste, zwaarste en meest afwisselende zijn die ooit in deze Race is gezeild,’ zei Frostad. ‘Dan volgt een ongelooflijk uitdagend gedeelte van de race langs Kaap Hoorn richting de stopover in Newport en de reis terug over de Atlantische Oceaan tot een fantastische Europese drie-stop finish.

‘Van nieuwe havens zoals Recife tot inmiddels bekende stops als Abu Dhabi, Sanya, Itajaí, Lissabon en Lorient, en klassieke zeilsteden zoals Auckland en Newport, deze route geeft de perfecte mix van oud en nieuw. Voeg daar de start in Alicante en de mid-summer finish in Göteborg aan en mijn enige spijt is dat ik de route niet zelf zal zeilen.’ (The Volvo Ocean RaceDe Telegraaf Vaarkrant, AD, Volkskrant)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X