Informatie voor de watersporter

Volvo Ocean Race installeert hydro-generatoren op alle boten

vor_hydrogeneratorALICANTE, Spanje – De Volvo Ocean Race installeert in alle Volvo Ocean 65 racejachten een nieuwe hydrogenerator als back-up voor de Volvo Penta motor. Dat gebeurt als onderdeel van het 1 miljoen kostende refit proces, dat momenteel in Lissabon plaatsvindt. Het is een belangrijke mijlpaal in het streven naar energie neutraal racen over het parcours.
Alle acht boten – de 7 van de afgelopen editie en de nieuwe VO 65 in aanbouw bij Perisco Marine – zullen over deze unit beschikken. De hydrogenerator kan reeds genoeg energie produceren om alle essentiële systemen aan boord draaiende te houden bij mechanisch falen.
Het gebruik ervan wordt mogelijk verplicht in de 2017-18 editie, afhankelijk van de continue testresultaten voorafgaand aan de Race. In dat geval kan de unit resultaten opleveren gedurende de echte racecondities en voor een lager brandstofverbruik voor de elektrische systemen aan boord zorgen.
Één van de boten is al uitgerust met de hydrogenerator om mee te testen. Volgens Nick Bice, Race-directeur van boten en onderhoud, zijn de resultaten veel betekenend. “De laatste jaren hebben we hard gewerkt aan alternatieve energie”, aldus Bice. “De hydrogenerator is in feite een schroef die je aan de achterkant van je boot hangt, net als met een kleine buitenboordmotor. Door de snelheid van de boot door de zee stroomt het water langs de draaiende schroef en dat genereert elektriciteit, die terug naar de accu’s aan boord wordt gevoerd. Onze testen laten geen merkbare impact zien op de bootsnelheid met betrekking tot de waterweerstand. De uitkomsten zijn positief genoeg om mij te overtuigen van de mogelijkheid om in toekomst energie neutraal te kunnen zijn op het raceparcours.”
Liz Wardley, tweevoudig Volvo Ocean Race-veteraan, zeilde recent één van de Volvo Ocean 65’s naar Lissabon. “We hebben ongeveer 3.500 nautische mijlen met de hydrogenerator achterop afgelegd en we hoefden niet één keer de motor aan te zetten”, vertelt ze. “Dat zegt veel, aangezien we normaal dagelijks een uur tot anderhalf de motor moeten laten draaien. We hebben bewezen wat het kan doen en nu moeten we bewijzen dat het betrouwbaar is. Niet alleen als back-up, maar als primaire energiebron.”
De refit van de gehele vloot bij The Boatyard in Lissabon zal in juni 2017 klaar zijn. Dat is 4 maanden voor de start van de volgende editie in oktober 2017 in het Spaanse Alicante.
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht