Informatie voor de watersporter

Volvo Ocean Race laat verslaggevers aan boord uit een pool van 'Onboard Reporters' voortaan wisselen van boot

PERSBERICHT
ALICANTE, Spanje – De Volvo Ocean Race herziet haar Onboard Reporter programma om meer dan ooit het pure verhaal te kunnen vertellen. Daarnaast stelt de Race een pool van multimediale reporters samen, die op alle boten in te zetten zijn. De Onboard Reporter is dus niet langer verbonden aan een individueel team.
– Vierde Onboard Reporter (OBR) programma introduceert meest radicale verandering tot dusver.
– Volvo Ocean Race neemt pool van OBR’s aan, die voor de gehele vloot inzetbaar zijn. Als gevolg daarvan kon het programma reeds starten in plaats van te wachten totdat de teams veel later zo ver zijn.
– OBR’s worden nog steeds afgestemd op de behoeften van de teamsponsors, voor wat betreft taal, cultuur en doelstellingen.
De 10-12 Onboard Reporters worden flexibeler. Ze kunnen in potentie per etappe gemakkelijk aan een team worden toegevoegd, in plaats van dat ze zich zoals voorheen voor de hele race bij een team aansluiten. Op deze manier wordt tevens voorkomen dat de Onboard Reporter op het allerlaatste moment pas wordt aangetrokken, wat in de afgelopen editie in meerdere gevallen gebeurde. Sommige OBR’s waren daardoor beperkt in hun technische capaciteiten.
“We leggen de nadruk sterk op de verslaggevingkant van de rol die de OBR heeft. We liggen al op koers met het testen en trainen van kandidaten als gevolg waarvan we nu kunnen doorpakken. Wij geloven dat we op deze manier de kwaliteit van OBR’s kunnen verwerven, die nodig is om enerzijds voldoende vertrouwen van de zeilers te winnen en anderzijds om de integriteit te bewaren. Om die balans te houden, is een moeilijke taak. Aan boord van Dongfeng hebben wij, helaas om ongelukkige redenen, ervaren hoe het is om met verschillende OBR stijlen te werken. Dat pakte goed uit”, zegt Volvo Ocean Race CEO Mark Turner.
“Het inbedden van toegewijde verslaggevers aan boord van de boten, was bij de introductie in de 2008-09 editie een baanbrekende stap. De tijd is rijp voor de volgende evolutie. Hun enige taak is om het verhaal van het team zo puur mogelijk te vertellen, om dat kleine stuk van hun waanzinnige race te delen. Tot nog toe deelden we slechts 5% daarvan. Als we dat kunnen oprekken naar 15%, zou dat geweldig zijn en niet te diep graven in gevoelige content die aan boord moet blijven.”
“Dit is opnieuw onderdeel van ons commitment om iets meer van het pure en rechtstreekse verhaal van de teams naar buiten te brengen, sneller dan ooit tevoren. Daarbij houden we uiteraard rekening met de persoonlijke verhalen aan boord. Net als in elke professionele sport is die balans belangrijk.”
Volgens Leon Sefton, Hoofd van TV van de Volvo Ocean Race, is dit een fundamentele verandering in de manier waarop de content aan boord wordt verzameld. “Het klopt dat de OBR’s niet in staat zullen zijn op een soort langdurige band met de teams kunnen opbouwen zoals in eerdere edities. Daardoor zouden we enige storytelling kansen kunnen missen, die voortvloeien uit die relaties”, aldus Sefton. “Maar wij zijn van mening dat door de OBR’s zo te rouleren, dit de cruciale afstand tussen teams en OBR’s oplevert om beter als observerende journalist te werken.”
Hij voegt daaraan toe: “We zijn reeds bezig met het samenstellen en trainen van de groep OBR’s. Tegen de tijd van de start hebben we een pool van top storytellers over de breedte van de vloot. Dit betekent niet dat we elke etappe de Onboard Reporters zullen roteren. Als een interessant verhaal of een relatie zich ontwikkelt op een bepaalde boot, heeft het natuurlijk zin om dat voor meerdere etappes door te laten gaan. De toegevoegde flexibiliteit geeft ons echter de mogelijkheid om de kaarten opnieuw te schudden als we denken dat dit nodig is.”
Een OBR krijgt enkel toegang tot de Race als hij of zij heeft bewezen over basale veiligheids- en overlevingsvaardigheden op de Volvo Ocean 65 te beschikken. Dit wordt voorafgaand aan de Race grondig getest. De ambitie is om de hele pool van OBR’s op elke boot, waarop ze mogelijk aan het werk gaan, te laten trainen.
De teams verzamelen reeds footage sinds de eerste editie in 1973-74, maar aanvankelijk voerden de bemanningsleden deze taak beurtelings uit. Ze gebruikten daarbij 166mm filmcamera’s en zelfgemaakte, waterdichte behuizingen. In 2008-09 deed de fulltime Media Crew Member zijn intrede. Sander Pluijm was de eerste Nederlander die deze pioniersrol op zich nam. Twee edities later volgde Stefan Coppers hem op als Onboard Reporter van Team Brunel.
Het nieuws van het veranderde OBR programma komt na de prominente campagne om nieuwe verslaggevers te werven voor het storytelling team. De deadline daarvoor was in september.
“We hebben voor wat betreft de volgende generatie Onboard Reporters richting 2017-18 de lat hoger gelegd”, voegt Turner toe. “We ontvingen uit 126 landen aanmeldingen en de kwaliteit is ongelofelijk. Ondermeer met ervaren media professionals, inclusief oorlogsverslaggevers, avontuur en natuur documentairemakers en digitale tv journalisten.”
De Volvo Ocean 65 raceboten zijn in feite mobiele, digitale productiefaciliteiten, die werken met state-of-the satelliet hardware en door Cobham SATCOM en Inmarsat geleverde diensten. Als onderdeel van de refit worden alle Volvo Ocean 65’s uitgerust met 2 nieuwe, vaste camerahoeken. Daarmee komt het totaal op 6 over de gehele boot.
Drone en 360-graden camera
Elke Onboard Reporter heeft tevens toegang tot nacht- en actiecamera’s. Daarnaast zullen drone en 360-graden camera’s regelmatig in de vloot worden gebruikt. “In 2014-15 waren wij de eerste die drones inzetten voor onze storytelling vanaf de oceanen en voor live streaming tijdens het ronden van Kaap Hoorn”, zegt Sefton. “We gaan door met innoveren in ons OBR programma.”
“Dankzij onze partners zijn we in staat om overal ter wereld en op elk moment live te gaan. Ondertussen werken de OBR’s klokje rond om alles vast te leggen en het echte verhaal vanaf de boten te brengen. Zodra de beelden zijn verstuurd, zal je het zien.”
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht