Volvo Ocean Race-rapport stranding Vestas Wind legt schuldvraag niet alleen bij navigator Verbraak

vor_rapport_strandingAuckland, Alicante – Het onafhankelijk rapport over de stranding van de Vestas Wind in de Volvo Ocean Race, dat vandaag is verschenen, wijt het ongeluk aan zowel tekortkomingen van de bemanning als tekortkomingen in de aan boord gebruikte elektronische kaarten en data. “Het team was zich niet bewust van enig opkomend gevaar in de navigatie…”

De Nederlandse navigator Wouter Verbraak wordt niet bij naam genoemd, tegelijk adviseert het rapport de organisatie ook contact op te nemen met de leveranciers van de software en de regels over het gebruik aan te scherpen.

Het rapport bevat enkele aanbevelingen ten aanzien van veiligheid op zee, die voor alle betrokkenen bij zeezeilraces zijn bestemd. In het bijzonder de suggestie om navigatiekaarten en andere software aan boord te verbeteren om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

De Deense boot Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS) strandde op een rif bij Cargados Carajos Shoals in het midden van de Indische Oceaan. Dat gebeurde op weg van Kaapstad naar Abu Dhabi op 29 november. De bemanning was vervolgens genoodzaakt om het racejacht te verlaten. De Nederlandse navigator Wouter Verbraak maakt inmiddels geen deel meer uit van het team.

De zwaar gehavende Vestas Wind werd geborgen en wordt momenteel herbouwd op de Persico bootwerf in het Italiaanse Bergamo. Met als doel om in juni in Lissabon/Portugal terug te keren aan de startlijn voor de laatste 2 etappes.

De Volvo Ocean Race gaf afgelopen december opdracht tot het onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd door gevestigde experts op dit gebied: voormalig Rear Admiral Chris Oxenbould (AUS) als voorzitter, Stan Honey en Chuck Hawley.

Real Admiral Chris Oxenbould is een voormalig, plaatsvervangend hoofd van de Australische marine en een ervaren zeiler van oceaan zeilraces met navigatie als speciale expertise. Oceaannavigatie expert Stan Honey, die de Volvo Ocean Race 2005-06 als navigator aan boord van ABN AMRO ONE won, en Chuck Hawley, die dienst doet als voorzitter van het U.S. Sailing Safety at Sea Committee, assisteren Rear Admiral Oxenbould bij de totstandkoming van het rapport.

Het panel rapporteerde dat de feiten over het aan de grond lopen reeds goed zijn gepubliceerd en dat de eigen bevindingen over de gebeurtenissen gebaseerd zijn op interviews met de bemanning, racemanagement, andere relevante partijen en de gedocumenteerde gegevens waren niet omstreden.

“Het team was zich niet bewust van enig navigatiegevaar in zijn nabijheid, ging er ten onrechte van uit dat de diepte bij de Cargados Carajos Shoals 40 meter was en begreep zo dat het veilig was om over de ondiepte te varen”, somt het panel op.

Het panel wijs geen schuldigen aan, maar trekt de volgende conclusies:

  • Er waren tekortkomingen in het gebruik van electronische kaarten en andere navigatorische date aan boord van Vestas Wind.
  • Er waren tevens tekortkomingen in de cartografie, die de navigatorische gevaren op de kleine en medium schaal van het kaartsysteem laat zien.
  • Het management van noodsituaties werkte goed en er waren geen administratieve of race management issues die bijdroegen aan het incident.

De belangrijkste aanbevelingen van het panel zijn

  • Dat een aantal aangeleverde richtlijnen ten aanzien van het gebruik van elektronische kaarten wordt ondersteund en opgenomen in de race en onderhevig is aan herziening en verfijning.
  • Dat de leveranciers van het gebruikte kaartsysteem en de fabrikant van één van de aan boord aanwezige software systemen worden geadviseerd over de waargenomen tekortkomingen.
  • Het panel stelt voor dat de Volvo Ocean Race haar hefboomwerking en invloed in de nautische industrie gebruikt om de ontwikkeling van een verbeterd navigatiesysteem aan te moedigen, inclusief kaarten en software.

Het panel gaf ook vijf kleine aanbevelingen (page 63, paragraaf 262) met betrekking tot het verloop van de race.

Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad laat weten dat de race alle aanbevelingen in overweging neemt. Hij voegde daaraan toe: “Ons plan is om hier in Auckland de richtlijnen te verspreiden onder de schippers en navigators, zoals aanbevolen in het rapport, en om ze op te nemen in de Notices of Race. Het is onze intentie om in de toekomst het rapport als een nuttig document voor de hele offshore racegemeenschap te laten dienen. Er zullen altijd incidenten plaatsvinden, maar we hopen dat dit rapport helpt om ze minder waarschijnlijk te maken.”

Op zondag 15 maart begint de vloot in Auckland aan de vijfde etappe, de langste en meest uitdagende van de negen maanden durende race. De vijf overgebleven Volvo Ocean 65’s zullen door de beruchte Zuidelijke Oceaan, langs Kaap Hoorn naar Itajaí in Brazilië racen. (Nauticlink, Volvo Ocean Race)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X