De Volvo Ocean Race lijkt hoe langer hoe meer het slachtoffer te worden van de eigen ambitie en het onnatuurlijk parcours van ‘de zwaarste zeilrace ter wereld’. Dat laatste gelooft niemand meer na het Chinese beleefdheidsrondje (Volvo is eigendom van het Chinese automerk Geely), en na de ruime mogelijkheden van bemanning te wisselen of eens een etappe over te slaan, zoals Vestas 11th Hour Racing nu weer overkomt na de fatale aanvaring bij Hong Kong. Voor een ‘zwaarste zeilrace ter wereld’ zijn hardere regels en zwaardere beproevingen nodig. Maar er is nog meer kritiek inzake het hele promotiecirus rond de zeilende reclamecaravaan. Daartoe behoren hardnekkige match fixing geruchten, mede gevoed door de houding van de organisatie in Hong Kong in combinatie met de uitslagen. Het race-management lijkt de hele wedstrijd van begin tot eind te willen controleren. Dat ging in Hong Kong zo ver, dat er geen enkele foto van de gehavende Vestas-boot op de eigen Volvo Ocean Race-site te zien was. Het Vestas 11th Hour Racing Team of een vertegenwoordiger werd buiten de persconferentie gehouden, vragen over het incident werden geweigerd. Het ongeluk werd in de communicatie en op de site zo veel mogelijk verzwegen. De andere schippers hoorde je alleen over hun eigen verrichtingen.
“Een hele foute situatie…”, vindt Tom Ehman. Deze Amerikaan is voormalig Oracle-directeur externe betrekkingen, oud-wedstrijdzeiler en Amerikaans zeilkampioen, voorzitter geweest van de Amerikaanse zeilbond met veel invloed op de internationale ontwikkeling van de zeilsport. Hij is onder andere betrokken geweest bij een hele reeks America’s Cups. Kortom een grootheid in de Amerikaanse zeilwereld met een mening die telt. Ehman zegt in de New Zealand Herald: “De Volvo Ocean Race heeft langzamerhand al z’n geloofwaardigheid verloren. Je ziet wat er van komt als de sponsor van het evenement tegelijk de organisator is. Mensen gaan geloven in een samenzweringstheorie. Zoals in dit geval alles werd gedaan om de werkelijkheid met zoveel mogelijk positieve publiciteit in het voordeel van Volvo te manipuleren. Onder andere door ‘de juiste boot, op de juiste plaats’ te laten winnen. Ze hebben zich zelf in de voet geschoten.” Team Sun Hung Kai/Scallyway won de etappe naar haar eigen thuishaven en de andere Chinese boot werd daar ‘dankzij‘ het Vestas ongeval uiteindelijk tweede.
Belandde vorige week VOR-deelnemer ‘Turn the Tide on Plastic‘ nog in de ethisch netelige situatie, dat uitgerekend zij een verlaten polyester jacht op zee vonden. Een groter stuk plastic kun je je niet voorstllen. Slepen, laten zinken of laten drijven? Het werd het laatste. ‘Turn the Tide on Plastic’ verkoos de wedstrijd boven het zwerfplastic. Hoe geloofwaardig kun je dan blijven? Het leverde deze Clubracer-column op…