Informatie voor de watersporter

Volvo Ocean Race vat 40 jarige zeilwedstrijd samen in fototentoonstelling '40 years, 40 faces'

PERSBERICHT
Alicante (Spanje) – Ter gelegenheid van haar veertigjarige bestaan presenteert de Volvo Ocean Race een fototentoonstelling met een spectaculaire kijk op het prestigieuze rond-de-wereld-avontuur. De expositie hangt in het Volvo Ocean Race Museum in het Spaanse Alicante en duurt van vrijdag 14 juni tot en met 28 februari 2014.
Veertig foto’s vertellen het verhaal van de race, die op 8 september 1973 als de Whitbread begon en in de zeilsport nog altijd als de grootste test van teamwork, vaardigheden en doorzettingsvermogen geldt. De beelden komen van diverse bronnen, zoals de Onboard Reporters en voormalige deelnemers en racefotografen. Het laatste shot kwam naar voren uit de Facebook campagne.
Zoals de fotografie laat zien, maakte de Volvo Ocean Race in veertig jaar een enorme verandering door. Vale jeans en T-shirts maakten plaats voor high-tech overlevingspakken, de ruime houten interieurs zijn nu kille carbon schalen en naakte zeilers navigeren niet meer enkel met sextant en op het herkenning.
Wat de foto’s eveneens tonen, is dat de essentie van de race hetzelfde is gebleven. De vertrek- en aankomstceremonies zijn even emotioneel, en de inzet en uitputting zijn even sterk.
Sommige vastgelegde zeilers zijn echte legendes met iconische figuren als de Nederlander Conny van Rietschoten, Sir Peter Blake, Skip Novak en Eric Tabarly. Anderen zijn vergeten. Andere foto’s focussen op fans, familieleden en overige betrokkenen bij de race.
Hoewel niet alle grote Volvo Ocean Race-zeilers aan bod komen en de expositie verre van een chronologisch overzicht is, passeren alle universele thema’s de revue.
‘De Volvo Ocean Race is altijd gegean over lef, commitment en het vertrouwen in elkaar, de wetenschap dat ze zonder elkaar waarschijnlijk niet slagen”, aldus Race CEO Knut Frostad. ‘De foto’s zijn een bewijs daarvan.”
40 years, 40 facebook
De veertigste foto kwam tot stand dankzij de online zoektocht naar een verborgen parel op Facebook of Volvo Ocean Race-website. De organisatie vroeg fans hun foto’s te sturen van gezichten verbonden met de race, dus van mensen in plaats van boten.
‘We ontvingen geweldige platen, maar we waren zwaar onder de indruk van een foto die voormalig deelnemer Anders Odelberg nam. Hij maakte in 1981-82 deel uit van de bemanning op Swedish Entry en zijn ‘Iceman’ foto past perfect bij ons thema. Van de buitenkant is er in veertig jaar zoveel veranderd, maar de essentie is exact hetzelfde gebleven.”
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht