Volvo Ocean Race-vloot geconfronteerd met gevreesde reputatie Zuidelijke Oceaan

PERSBERICHT
Alicante – Op vrijdag 15 december zijn de twee koplopers van de derde Volvo Ocean Race-etappe verwikkeld in een gijpduel. Ze vechten diep op de Zuidelijke Oceaan om de beste posities. Het Chinees-Franse Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, gaat aan de leiding. De winnaar van de vorige etappe, MAPFRE, voert de druk echter flink op. De Spanjaarden varen 18 mijl ten westen van Dongfeng.

Zo’n 83 nautische mijlen (nm) daarachter zeilt Vestas 11th Hour Racing en nog eens 80 nm daarachter het Nederlandse Team Brunel. Dit viertal koos de zuidelijke route, die de vier Volvo Ocean 65’s ongeveer 120 mijl noordelijk langs de Crozet Islands voert. Dit is een afgelegen sub-antarctische archipel, waar een Frans onderzoekscentrum gehuisvest is. Hier werken 30 wetenschappers.
Door zuidelijk te blijven, profiteren de teams van een kortere afstand tot de eindstreep van de derde etappe. De keerzijde is dat ze dichter langs het oog van de storm gaan en dus met zwaardere weersomstandigheden te maken krijgen.
De meest directe route naar Melbourne zou de vloot ver in de ‘Furious Fifties’ voeren, waar het gevaar van ijsbergen op de loer ligt. Die weg is echter geblokkeerd door de Antarctic Ice Exclusion Zone (AIEZ), die Race Control instelt om de boten uit die gevarenzone te houden.
Om te voorkomen dat ze die AIEZ zouden binnenvaren, moesten de koplopers meerdere gijpen (waarbij voor de wind het zeil overkomt) uitvoeren om zigzaggend net noordelijk van de AIEZ-lijn te blijven. Dat was geen pretje met windvlagen tot wel 60 knopen (windkracht 11) en meters hoge golven.
Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer) beschrijft zo’n gijpmanoeuvre: “We voerden een gijp uit in 45 knopen. Gelukkig rolden we van een enorme golf en kwam het grootzeil netjes over. In deze condities vrees je altijd voor je latten en de mastrail van het grootzeil. De maximale windvlaag die wij hebben gezien, was 62 knopen. Gelukkig hadden we net daarvoor onze gennaker [voorzeil] opgerold. Nu rijden we letterlijk de storm uit.”
Pech voor team AkzoNobel
Het andere Nederlandse team AkzoNobel had minder geluk. Schipper Simeon Tienpont (Groningen) en zijn bemanning betaalden gisteren een hoge prijs voor een minder goede gijp. Doordat het zeil met een harde klap overkwam, brak een deel van de mastrail los. Daarbij raakte tevens het grootzeil beschadigd en enkele zeillatten braken.
Het team kreeg het voor elkaar om het grootzeil te laten zakken en ging enkel op het voorzeil verder. Ze zetten koers naar de hogere temperaturen in het noorden, zodat de epoxyhars van de reparaties beter kon harden. De bemanning is bezig met een race tegen de klok om zo snel mogelijk weer het grootzeil te kunnen hijsen. Ondertussen is team AkzoNobel naar de onvermijdelijk zevende positie gezakt.
“De boot zelf is in prima staat en iedereen werkt nu al anderhalve dag heel hard om de schade te herstellen”, aldus Tienpont. “We zijn richting het noorden gegaan en het is hier 10 graden warmer. Dat gaf ons de kans om de rail terug op de mast te plaatsen en aan de reparatie van het grootzeil te beginnen.”
“Deze situatie is verre van ideaal. Van tevoren zeiden we dat we heelhuids in Melbourne moesten aankomen. Iedereen is behoorlijk gestrest, omdat we op tijd willen zijn voor de volgende etappe. Helaas hebben we die slechte gijp gehad, maar we gaan er strijdlustig mee om en verder kunnen we niet meer doen dan dat.”
Op een afstand van 200 nm achter de leider, pakken Team Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic hun langdurige strijd van de tweede etappe gewoon weer op. Volgens het positierapport van 13 UTC had Scallywag een voorsprong van 10 nm, maar had Turn the Tide on Plastic bijna een knoop meer bootsnelheid.
Etappe 3 – Positierapport – vrijdag 15 december (Dag 6) – 13:00 UTC
Donfeng Race Team — afstand tot finish – 3,869.6 nautische mijlen
MAPFRE +20.3 nm
Vestas 11th Hour Racing +89.2
Team Brunel +157.7
Sun Hung Kai / Scallywag +176.4
Turn the Tide on Plastic +186.5
team AkzoNobel +260.3
Meer informatie www.volvooceanrace.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X