Informatie voor de watersporter
BOOT Dusseldorf 2024

Vooruitblik op BOOT Düsseldorf 2024

Van 20 tot en met 28 januari is in het Duitse Düsseldorf weer de grootste botenbeurs van de wereld: BOOT Düsseldorf 2024. Vanaf Utrecht is het twee uur rijden, vanaf de grens kan bovendien het gas erop. Wat kunnen we verwachten in de Messe Düsseldorf?

Hou je vast!

De Duitse watersportbeurs heeft dit jaar maar liefst zestien hallen vol met innovaties, activiteiten en presentaties. Hier tonen jachtbouwers hun nieuwste schepen. Hier zien we de nieuwste technologische snufjes. En natuurlijk wordt er tijdens BOOT Düsseldorf 2024 ook ingespeeld op de laatste trends op watersportgebied. Er worden 237.000 bezoekers verwacht uit meer dan zestig landen. Er zijn 1.500 exposanten uit 68 verschillende landen. Het totale oppervlak is 220.000 vierkante meter. 

Negen thema’s

BOOT Düsseldorf heeft negen thema’s. Natuurlijk het thema Zeilen. Van de kleinste open bootjes tot de grootste zeiljachten. Ook rondom het zeilen is er altijd veel nieuwe uitrusting. De motorboten vormen het zwaartepunt van de beurs. Er is een hal met de luxe superjachten en een hal met kleine luxe schepen, de superboats. En je hebt de gewone motorjachten. 

Dan is er het thema motoren, uitrusting en accessoires. Hier veel hardware, vaak met een snoertje. Duiken is al jaren een apart thema op BOOT. Duitsers houden van duiken, vooral in Nederland. Maar ook Nederlanders duiken graag, al dan niet in eigen land. 

Reizen is een thema waar veel aandacht aan wordt besteed op de beurs. Reisaanbieders proberen hier alvast boekingen te werven. Dan zijn er nog twee thema’s. De surfsport is natuurlijk booming met allerlei nieuwe vormen. Vooral het foilend surfen is zwaar in opkomst. Hier kunnen we wel wat mooie innovatieve wings en foils verwachten. En minder spectaculair maar daardoor niet minder populair is de peddelsport. Tegenwoordig een eigen thema, vooral door het stand-up paddling. Een vorm van watersport die ontzettend toegankelijk is. 

Er zijn podiumprogramma’s met interessante interviews met relevante personen uit elke branche. Ook zijn er veel workshops.

Een rondje over de beurs

Bij een bezoek aan de beurs kun je natuurlijk gewoon ergens beginnen en elke stand bekijken die je tegenkomt. Maar met 1.500 verschillende exposanten is het verstandig om vooraf even stil te staan bij de dingen die je graag wilt zien en delen van de beurs die jou minder interesseren. Bij een grote expositie als deze ligt al snel beursmoeheid op de loer. 

Om die te voorkomen staat hier nog eens een overzicht van alle hallen. Lees het rustig door en bedenk je waar je langer wilt blijven en bij welke hal je misschien wat minder lang wilt rondlopen in een poging alles te zien.

Indeling BOOT Düsseldorf 2024

In hal 1 staat een aantal grote merken maar de hal heeft geen specifiek thema.

Hal 2 is niet in gebruik.

Hal 3 is de hal van de motorboten onder de tien meter. Een grote hal. Hier staan ook de buitenboordmotoren.

Hal 4 is voor motorboten en motorjachten.

Hal 5 is ook voor motorboten maar dan de luxe tenders, chaseboats en luxe speelgoed. Kortom: blingbling

Hal 6 en 7a hier vinden we het echte werk: de superjachten. Weinig boot, veel plaatjes en mooie beloften. Maar ook hier veel luxe.

Hal 7 Nu kunnen we even bijkomen van al het glimmende goud. Hal 7 is de hal met maritieme kunst. Genieten van de mooiste foto’s en schilderijen.

Hal 8 is niet in gebruik, we lopen door naar hal 9.

Hal 9 We zijn nog steeds bij de motorboten maar nu gaat het over rubberboten, ribs, dingies, tenders en jetski’s. 

Hal 10 hier geen boten maar motoren en technische onderdelen, voor sommigen betekent dit snel doorlopen, voor anderen het walhalla.

Hal 11 heeft uitrusting voor schepen. In deze hal ook uitrusting voor de mens, hier hangt de watersportkleding.

Hal 12 is voor de duikers. Gasflessen, duikpakken en loodgordels. 

Hal 13 heeft watertoerisme als onderwerp. Beach resorts, huisboten, charteren. Hier kun je veel inspiratie op doen voor komende zomer. Overigens staan hier ook de kano’s of beter gezegd, alles rond de kanosport.

Hal 14 is interessant voor havenmeesters, er is een afdeling marina’s. Hier gaat het ook over charteren. Het tweede deel van hal 14 heeft de peddelsport als onderwerp. 

Hal 15 en hal 16 gaan over zeilen. In hal 15 staan zeilboten, zeiljachten, catamarans en multihulls en kleine bootjes. Hal 16 is meer voor de grotere zeiljachten.

En de laatste hal op het rondje gaat over de surfsport: windsurfen, kiten, stand-up paddlen, wakeboarden, wingsurfen, wingfoilen, kortom alle sporten die je in deze tijd vooral op YouTube en Tiktok ziet.

BOOT Düsseldorf 2024 heeft dus een gigantisch aanbod met heel veel hele mooie boten en spullen. Te veel om alles te bekijken, maar genoeg om ruimschoots van te genieten.


Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht