windverwachting

Vrouw gewond op Alkmaardermeer bij aanvaring met politieboot

UITGEEST – Een vrouw is dinsdagavond gewond geraakt toen de rubberen speedboot waarop ze meevoer tegen een politieboot botste op het Alkmaardermeer bij Uitgeest. Ze is met rugletsel naar een ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de boot voer volgens de politie met hoge snelheid en negeerde rond 20.00 uur een stopteken van de driekoppige bemanning van de onopvallende politieboot van het Korps Landelijke Politiediensten. (Nieuws.nl)

1 Bericht

 • Bruynzeel A.C.

  9 jaren geleden / 24 februari 2013 om 11:37 uur

  Dit artikel schijnt bij nader onderzoek niet correct te zijn gepubliceerd; Het ging om een rubberbootje met een echtpaar erop die aan het eind van de dag met hun 15 pk over een leeg Alkmaardermeer nèt in plané voeren en door een stuur/inschattingsfout van de schipper van de politieboot opzettelijk werden overvaren.
  Dit uitgebreide artikel heeft op 23-02-2013 in de Vaarkrant gestaan (zie hieronder een deel hieruit). Dit wordt waarschijnlijk een zoveelste doofpot affaire. Het is maar dat u het weet.

  Fragment Vaarkrant dd 230213

  „Dit hele zaakje stinkt gewoon”, zegt de ondernemer boos. „Ik voer in de vaargeul, hield rechts en was onderweg naar de haven in een bootje met een vijftien pk motortje. Een pruttelaartje dus, dat niet eens hard kan. Maar op basis van wat de agenten van de waterpolitie hadden verklaard, stuurden hun collega’s van de regiopolitie wel dezelfde avond een rechercheur naar het ziekenhuis om Idil bloed af te nemen. ’Jij neemt helemaal niks af’, zei ik. ’Dan vorder ik het’, antwoordde zij. Na alles wat er al was gebeurd, werd ik toen pas echt boos. Uiteindelijk heeft ze excuses gemaakt en is vertrokken.”

  Maar als de rechercheurs van de zeehavenpolitie aan de slag gaan, gebeurt er iets opvallends. Het complete beeld van de aanvaring kantelt. De specialisten komen op basis van technisch onderzoek tot heel andere conclusies dan in het persbericht staan. Door de gpsinstallatie van de KLPD-speedboot uit te lezen, zien ze dat het vaartuig met de boeg bijna recht op de flank van de rubberboot kwam afgestormd. En niet zoals de bemanningsleden in juni verklaarden, parallel met het andere bootje voer terwijl de rubberboot van zijn koers leek af te wijken. Een essentieel verschil als het gaat om de toedracht van het ongeluk.

  Wanneer de rechercheurs hun collega’s met deze informatie confronteren, komen twee van de bemanningsleden volledig terug op de verklaringen die ze direct na het ongeluk aflegden. „De gps zal ongetwijfeld kloppen en ik weet ook niet wat de koerslijn van de Suzumar (rubberboot, red.) is geweest”, zegt een van hen die eerder de schuld nog nadrukkelijk bij Van Waadenoijen neerlegde. „Ik denk niet dat de bestuurder van de Suzumar bewust het stopteken heeft genegeerd. Het is duidelijk dat wij tegen hen zijn gebotst”, voegt zijn collega eraan toe. Alleen de schipper blijft bij zijn eerdere verhaal.

  Boete
  Voor de zeehavenpolitie en vervolgens justitie is duidelijk hoe de vork in de steel steekt. De politieschipper is schuldig. Het Openbaar Ministerie verwijt hem dat hij als bestuurder van een snelle motorboot zijn vaartuig niet tijdig tot stoppen heeft kunnen brengen. De Amsterdammer krijgt de gelegenheid om via een boete onder vervolging uit te komen. Daarnaast zou zijn werkgever 10.000 euro moeten betalen bij wijze van voorschot op een schadevergoeding. Maar de schipper weigert dit. Via zijn advocaat vraagt hij om aanvullend onderzoek. Het lijkt ook vooral deze raadsman te zijn die de regie over de hele zaak heeft en niet de leiding van het KLPD. Voor Idil en Rogier betekent dit dat ze een hele serie keiharde juridische brieven krijgen en geen enkel blijk van menselijkheid vanuit de politie.

  De aanvullende onderzoeken zijn inmiddels afgerond. De officier van justitie moet beslissen of de politieman wordt vervolgd. Het OM in Haarlem, dat over het strafrechtelijke onderzoek gaat, geeft toe dat het allemaal lang heeft geduurd. Zeker voor slachtoffers die op afronding van de zaak zitten te wachten. Einde van het liedje is vooralsnog dat de Heemskerkers anderhalf jaar na dato voor hun gevoel geen stap verder zijn. Sterker nog, met Idil Mazzurana gaat het alleen maar slechter. Inmiddels heeft ze geen idee meer hoe het nu verder moet. Met elke advocatenbrief van de tegenpartij en rekening die op de mat ploft, neemt de wanhoop toe.

  „Ik had net een nieuwe baan als planner bij Tata Steel in IJmuiden. Voor veertig uur in de week. Ik heb altijd veel en graag gewerkt”, vertelt ze. „En nu? Ik zit in de Ziektewet tot juni en kom daarna in de WIA terecht. En ondertussen moeten we zoveel betalen voor de medicijnen, de advocaat. De rekeningen blijven maar komen en ik weet echt niet hoe we het allemaal moeten doen.” Haar vriend knikt terwijl zijn geliefde het even te moeilijk krijgt. „We snappen dat er fouten worden gemaakt. Ook bij de politie. Maar er zijn in deze zaak dingen gebeurd die echt niet kunnen. Daarom moet het nu gewoon netjes worden opgelost. Het kan niet zo zijn dat wij twee keer slachtoffer worden.”

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X