windverwachting

Vrouwen Team SCA eindigen in Volvo Ocean Race toch niet als laatsten

sca_kaapstadKaapstad – Vanochtend hebben de vrouwen van Team SCA op het laatste deel van de eerste etappe van de Volvo Ocean Race de Spaanse boot Mapfre ingehaald. Dankzij een slimme strategie en een nacht zonder slaap is Team SCA nu op de voorlaatste, d.i. de zesde plaats geëindigd.

“Dit geeft een fantastisch gevoel”, reageerde Carolijn Brouwer opgelucht. “We zijn als eerste de Straat van Gibraltar uitgevaren. Halverwege ging het minder, maar we zijn nooit gestopt met vechten en lachen. Deze zesde plek is voor ons een goed begin.”

De strijd om de zesde en zevende plaats was al dagen aan de gang. De beslissing viel echter pas vanmorgen in het zicht van de Tafelberg. Na een slapeloze nacht en een slimme strategie trok het vrouwenteam van schipper Sam Davies (GBR) aan het langste eind. “Dit voelt goed”, reageerde de Britse navigator Libby Greenhalgh aan boord van de roze boot. “We hebben er hard voor gevochten. De afgelopen drie dagen echt op wilskracht. Vanmorgen lagen we nog steeds acht of negen mij achter, maar we wisten dat we in het laatste anderhalf uur nog een fantastische kans zouden krijgen.”

En die kwam inderdaad. Met de finish in het vizier koos het Spaanse MAPFRE voor de risicovolle koers dicht onder de kust van Kaapstad. Dat is de kortere weg, maar met het gevaar dat de wind wegvalt. Zo geschiedde onderaan de Tafelberg. De dames kozen voor een route verder uit de kust en zeilden de Spanjaarden voorbij. De overwinning op MAPFRE met enkele grote namen uit het oceaanzeilen, zoals Iker Martínez (ESP) en tweevoudig Vendee Globe- winnaar Michel Desjoyeaux (FRA), moet een morele boost zijn voor de enige vrouwenploeg uit de vloot.

Het zag er lange tijd naar uit dat Team SCA ver achter zijn zes rivalen zou binnenkomen, maar ze lieten een geweldige comeback zien. “We zijn nooit, maar dan ook nooit gestopt met vechten”, aldus Sam Davies op de steiger. “Dat is iets wat onze coach, Magnus Olsson, ons heeft geleerd en we houden die spirit altijd bij ons.” In 2013 overleed de Zweedse Volvo Ocean Race-legende Olsson aan een beroerte, terwijl hij met Team SCA op trainingskamp in Lanzarote was.

Voor MAPFRE-schipper Martínez is de zevende positie een teleurstellend resultaat. In de editie van 2011-12 leidde hij met zijn Telefonica de vloot tot aan de finish in Kaapstad. Vannacht om 02.07 uur Nederlandse tijd passeerde Team Alvimedica als vijfde de eindstreep.

Hoewel de kortste lijn van deze eerste etappe van Alicante naar Kaapstad 6.487 nautische mijlen (nm) meet, was het Team Brunel die de meeste mijlen aflegde. De Nederlandse boot met schipper Bouwe Bekking zette in totaal 8.788,9 nm op de teller en eindigde twee dagen geleden als derde. De als tweede gefinishte Dongfeng klokte het grootste aantal mijlen in een etmaal, 541,7 nm.

De boten krijgen nu een onderhoudsbeurt en de zeilers een adempauze. Op 19 november klinkt het startschot voor de tweede etappe naar Abu Dhabi. (Nauticlink, Volvo Ocean Race, Team SCA)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X