Informatie voor de watersporter
Blauwe vlag en groene wimpel

Waar staat de Blauwe Vlag voor?

Veel jachthavens voeren met trots een blauwe vlag en ook in het buitenland zien we steeds vaker dat havens en stranden een blauwe vlag hijsen. Wat is dit voor vlag? En wat betekent het als er ook nog een groene wimpel bij hangt?

Bij de meeste watersporters is wel bekend dat een blauwe vlag betekent dat de haven z’n zaakjes goed op orde heeft, maar wat betekent de vlag nou precies? De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding. Jachthavens en stranden kunnen de onderscheiding jaarlijks aanvragen. Het is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op verschillende vlakken. 

  • Milieu- en duurzaamheidsmanagement
  • Veiligheid
  • Waterkwaliteit
  • Bewustmaking en educatie
  • Afvalpreventie en -sortering

De Blauwe Vlag wordt jaarlijks uitgegeven aan meer dan 5.000 stranden en jachthavens in 50 landen wereldwijd. In Nederland zijn er 195 Blauwe Vlaggen: 134 jachthavens, 54 stranden en 7 recreatiestranden hebben de vlag.

Groene wimpel

Sommige havens hebben een blauwe vlag en een groene wimpel. Deze havens zetten een aantal extra stappen op het gebied van energie- en waterbesparing, ze doen duurzame inkopen en gebruiken duurzame bouwmaterialen. Ook kun je je afval in meerdere fracties scheiden. Wat ook bij de groene wimpel hoort is een vorm van maatschappelijke betrokkenheid, bijvoorbeeld door voorlichting te geven over de natuur in de haven. In 2023 ontvingen 26 jachthavens de groene wimpel en deze is voor twee jaar. 

Ook kritiek

Er is ook wel eens kritiek op de blauwe vlag en de groene wimpel. Zo hangt er een flink prijskaartje aan het certificaat. Voor de gemeente Texel was dat in 2011 de reden om het aantal vlaggen van twaalf terug te brengen naar vier, volgens de woordvoerder betaalde het eiland 3400 euro per vlag.

Ook keken we vorig jaar al eens naar het toiletgebruik aan boord en de boterzachte regels rond afzuiginstallaties waardoor boord-toiletten in de praktijk nog steeds op het oppervlaktewater kunnen lozen.

Nuttig

Toch is het goed om jachthavens te belonen voor goed gedrag. En dat de Blauwe Vlag en de groene wimpel hieraan bijdragen, staat als een paal boven water. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht