Informatie voor de watersporter

Waardering voor ‘varen onder Nederlandse vlag’ onverminderd groot

Eigenaren van pleziervaartuigen kiezen vaak voor Nederland als land om een boot te laten registeren. Ons land staat op de vijfde plaats van de top-10 van best presterende vlaggenstaten, na Denemarken, Noorwegen, Bahama’s en het VK. Vooral de snelheid van registratieproces, weinig administratieve rompslomp en de kwalitatief hoogwaardige binnen- en buitenlandse inspecties door het Kadaster zijn argumenten om onder de Nederlandse vlag te varen. Dit blijkt uit een analyse van de internationale Paris MoU rankings sinds 2012, uitgevoerd door het Nederlandse registratiebedrijf Lorrendraaier.

Lorrendraaier is specialist in de registratie van alle voorkomende pleziervaartuigen. Afhankelijk van de wensen van een eigenaar van een boot, adviseert Lorrendraaier over het beste land om een boot te registreren. Daarbij is het registratieproces zeer verschillend afhankelijk van de wijze waarop het vaartuig gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor eigen gebruik of voor commerciële doeleinden. Het bedrijf werkt inmiddels voor opdrachtgevers over de hele wereld en registreert boten en schepen in een keur aan Europese landen.

Volgens Boudewijn Meijer, eigenaar van Lorrendraaier, is registratie bij het Kadaster in principe in Nederland niet verplicht, tenzij de verzekeraar daar expliciet om vraagt of men buiten Nederlandse wateren wil varen. Vaart het vaartuig harder dan 20 km per uur is registratie bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) verplicht. In veel buitenlanden geldt de verplichting voor registratie echter wel. “Dus als je met je boot naar het buitenland gaat, moet je ervoor zorgen dat deze geregistreerd is, anders kun je boetes krijgen in het land waar je gaat varen. In Italië is er een incident voorgevallen waarbij eigenaren met een onofficiële registratie, dus zonder officiële registratie, voeren. Als gevolg daarvan werden al deze boten door de autoriteit vastgehouden. Nederlandse eigenaren werden gedwongen om snel naar het Kadaster te gaan om hun schepen te laten registreren, zodat ze konden vertrekken uit de Italiaanse haven”, aldus Meijer. “Mensen die een boot kopen zijn zich daar doorgaans niet van bewust. Er is op dit punt veel onwetendheid.”

Volgens Meijer is het belangrijk om bij aanschaf van een motorjacht of zeilboot goed na te denken of je het alleen zelf gebruikt of ook in wil zetten voor verhuur. Hij zegt: “Met de keuze van het land waar je je motorboot of zeilschip registreert, kun je namelijk veel voordelen behalen. Dat kan in Nederland zijn, maar soms kan het kostentechnisch aantrekkelijker zijn om je zeiljacht in bijvoorbeeld Frankrijk te registeren, terwijl het niet in Franse wateren ligt”.

Nederlandse inspecteur

Dat Nederland een populair land is om een pleziervaartuig voor recreatief gebruik te laten registreren komt volgens Meijer onder meer omdat Nederland internationaal één van de weinige landen is die haar eigen inspecteurs inzet om boten te inspecteren. Dus ook als een vaartuig in Spanje ligt, reist er een inspecteur van het Kadaster naar Spanje af om een inspectie uit te voeren en het vaartuig zijn registratienummer aan te brengen op de boot. “Andere vlaggenstaten eisen vaak geen inspectie en als dat wel het geval is, besteden ze het veelal uit aan derde partijen die commerciële tarieven hanteren. Dat kan een goede reden zijn om voor de Nederlandse vlag te kiezen”, aldus Meijer.

Lorrendraaier heeft alle Paris MoU rankings sinds 2012 geanalyseerd (dit is de organisatie die inspecties van beroepsvaart in 28 aangesloten landen verwerkt). In totaal zijn 85 (vlaggenstaten) in de analyse meegenomen. De data zijn gebaseerd op meer dan 17.000 onafhankelijke inspecties die jaarlijks worden uitgevoerd. Daaruit komt naar voren dat Europese vlaggenstaten verhoudingsgewijs hoog presteren. Denemarken komt hier naar voren als best presterende land, en Nederland sinds 2012 consistent in de top 10 staat en in 2022 zelfs in de top 5 staat.

De top-10 van internationaal slechts presterende vlaggenstaten zijn (in aflopende volgorde) Bolivia, Honduras, Congo, Togo, Dominica, Moldavië, Tanzania, Comoros, Kameroen, Cambodia, Sierra Leone. In Europa bungelen Moldova, Albanië, Georgië, Ukraine en Slovakije onderaan de lijst. Het slechtst presterende EU-land in 2022 was Kroatië. Het slechtst presterende EU-land sinds 2012 is Slovenië. 

Voor meer informatie: lorrendraaier.nl

Voor meer informatie: Lorrendraaier

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht