Informatie voor de watersporter

Wanneer is een vaarbewijs verplicht?

Van plan om er deze zomer met de boot op uit te gaan? Of heb je altijd al gedroomd van het hebben van een eigen boot? In dat geval is het goed om te weten wanneer het nodig is om over een vaarbewijs te beschikken. In Nederland heb je al snel een vaarbewijs nodig als je wilt gaan varen. Alhoewel er vaartuigen zijn waarvoor een vaarbewijs niet verplicht is, gaat het hierbij veelal om kleine bootjes of vaartuigen die geen hoge snelheden kunnen behalen.

Maar wanneer is een vaarbewijs wel verplicht? We vertellen je er in deze blog alles over. Ook laten we je zien wat je moet doen als je een vaarbewijs wilt behalen. Daarnaast tonen we je hoe je de kans op het behalen van je vaarbewijs examen kunt vergroten.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

In Nederland heb je een Klein Vaarbewijs en een Groot Vaarbewijs. Een Groot Vaarbewijs is gericht op de binnenvaart en beroepsschippers. Een Klein Vaarbewijs is juist gericht op de pleziervaart. Er zijn twee varianten van het Klein Vaarbewijs: vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Vaarbewijs 1 kun je zien als de basis, terwijl je vaarbewijs 2 kunt behalen als je op de grotere rivieren, kanalen en meren van ons land wilt varen.

Minimaal vaarbewijs 1 is in verschillende situaties een verplichting. Ten eerste dien je over dit vaarbewijs te beschikken als je gaat varen met een pleziervaartuig met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Daarnaast bepaalt de snelheid van je vaartuig of een vaarbewijs verplicht is of niet. Bij vaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km/h is het ook verplicht om over een vaarbewijs te beschikken.

Hoe kun je een vaarbewijs behalen?

Voor het behalen van een vaarbewijs kun je een theorie-examen volgen bij het CBR. CBR staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Deze instantie neemt niet alleen rijexamens af voor bestuurders in het personen- en goederenvervoer, maar je kunt bij hen ook terecht voor het theorie-examen voor je vaarbewijs. Een praktijkexamen is tot dusver nog geen onderdeel van het behalen van je vaarbewijs. Wel zijn er cursussen die je kunt volgen, mocht je jouw vaardigheden op dit vlak willen verbeteren. Er gaan geruchten dat een praktijkexamen in de toekomst wel verplicht is, maar tot op heden is dit dus nog niet het geval.

Hoe vergroot je de kans op het behalen van je vaarbewijs?

Een theorie-examen houdt in dat je een hoop leerwerk voor de boeg hebt. Dat leerwerk is de moeite waard, want het vertaalt zich naar een mooi vaarbewijs. Stel je het eens voor: zonder zorgen heerlijk varen op je eigen boot. Toch blijkt in de praktijk dat mensen het lastig vinden om alleen te leren. Het volgen van een (video)cursus vergroot je kansen op het behalen van je vaarbewijs significant. Nuvaarbewijs.nl is een specialist op dit gebied. Dankzij hun 100% slaag-garantie helpen zij iedereen een vaarbewijs te behalen. Kijk gerust eens op hun website voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink in samenwerking met nuvaarbewijs.nl. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht