Informatie voor de watersporter

Wat een rijkdom in één schip!

Duikers vonden in 2014 de meest fantastische en waardevolle objecten in een scheepswrak.

Ze noemden het wrak het Palmhoutwrak, naar de vele stammen palmhout (buxushout) die ze er ook in aantroffen. Het schip dat vol exclusieve, unieke en luxe goederen zat, was een straatvaarder die rond 1650 op de Reede van Texel schipbreuk moet hebben geleden. Bij Museum Kaap Skil is nu een tentoonstelling geheel gewijd aan de vondsten uit dit tot de verbeelding sprekende schip.

Zijden jurk

De vondsten uit het Palmhoutwrak zijn stuk voor stuk bijzonder, met een volledig intact gebleven zijden japon als absoluut hoogtepunt. Deze Jurk straalt zoveel rijkdom uit, dat zeker is dat hij van een zeer hooggeplaatste dame is geweest. Zeventiende-eeuws textiel is heel zeldzaam en uit een onderwatervondst absoluut uniek. Wetenschappers noemen deze jurk daarom ‘de Nachtwacht van het textiel’. De Jurk heeft natuurlijk een prominente plek gekregen in de tentoonstelling. Je kunt hem van alle kanten bewonderen.

Trouwjurk

De Jurk is niet het enige textiel dat in het wrak is gevonden. De totale vondst was zo groot, dat onderzoekers er jaren werk aan hebben gehad om alles in kaart te brengen. Zo kon het gebeuren dat pas onlangs bekend is geworden dat een tweede jurk uit het Palmhoutwrak hoogstwaarschijnlijk een met zilver bewerkte trouwjurk is geweest. Deze jurk, die minder gaaf bewaard is gebleven, wordt in de tentoonstelling in een animatie in al haar oorspronkelijke pracht tot leven gewekt.

Thema’s

In de tentoonstelling zijn de vondsten verdeeld over vier thema’s: rijkdom, werelds, intiem en stijlvol. Met elkaar tonen ze hoe rijk, smaakvol en exclusief de lading van het wrak was.
Als voorbeeld van de rijkdom is onder meer een kalfslederen boekband te zien, waar het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart in goudopdruk op staat. Ook een verguld zilveren pronkbeker staat bij dit thema.
Werelds zijn de voorwerpen die van alle kanten van de wereld zijn gehaald: een oosters tapijt en een kaftan.
Tot de intieme objecten behoort een toiletset met onder andere een fraaie spiegel en een prachtig versierd etui voor een kam.
Stijlvol is het eigenlijk allemaal; een paar ragfijn gebreide zijden kousen en een rood zijden lijfje zijn waardige representanten van dit thema.

Tentoonstelling

Speciaal voor het kwetsbare textiel zijn luchtdichte vitrines ontworpen, die gevuld zijn met stikstof. Hierin kunnen de twee jurken en een aantal andere textiele vondsten veilig tentoongesteld worden. De vele onderzoeken hebben op veel vragen antwoorden gevonden, maar er staan ook nog steeds vragen open. Wie was de eigenaar van de Jurk en alle andere dure spullen? Waarom zat het allemaal op een schip? Is er ooit iemand getrouwd in de bruidsjurk? Kom deze intrigerende collectie bewonderen in Museum Kaap Skil en laat je fantasie de vrije loop over alles wat we nog niet weten.

Voor meer informatie: Museum Kaap Skil

Foto: Museum Kaap Skil

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht