Informatie voor de watersporter

Wat kost de winterstalling van je boot?

Wat zijn de opties?

De kosten van de winterstalling verschillen per haven. Toch is er wel een lijn in aan te brengen. Lig je in een grote haven aan het IJsselmeer, dan zijn de kosten aanzienlijk hoger dan die van kleinere havens elders in het land. Havens geven vaak korting aan boten die het hele seizoen blijven. Maar wie echt geld wil besparen, ontkomt niet aan de rituele najaarstocht naar de winterstalling elders. 

Populaire havens

Stel, we hebben een gemiddeld jacht, bijvoorbeeld een Jeanneau Sun Odyssey 37.1. Die is 11,40 meter lang en 3,89 meter breed. Het aantal vierkante meters komt dan op 48. Bij een populaire haven als de Flevo Marina bij Lelystad zijn de kosten voor de winterstalling 66 euro per vierkante meter in de geïsoleerde loods en 75 euro in de verwarmde loods. Buiten op de kant kost een plekje aanzienlijk minder: 27,50 euro. Binnen betaal je in totaal 48 x 66 = 3.168 euro, gaat de kachel aan dan wordt het 3.600. Buiten komt het bedrag op 1.320 euro. Bijna een derde goedkoper.

In de Jachthaven Hindeloopen, ook onderdeel van Skips Maritiem, liggen de prijzen voor de winterstalling van je boot lager. Met 52,50 euro voor een ‘jaarligger’, wanneer je ook in de zomer in de haven ligt, heeft de boot voor 2.520 euro een plaatsje. De verwarmde loods is 10 euro meer per meter en komt op 3.000 euro.

Inclusief spuiten

Bij de meeste havens is deze prijs inclusief meerdere diensten, zoals het takelen uit en in het water, de boot wordt schoongespoten met een hogedrukreiniger, de huur van de bok waar de boot op staat en soms een afdekfolie dat door de haven wordt aangebracht. De havenmedewerkers verrichten met liefde het jaarlijkse onderhoud aan de boot, het ‘winterklaar maken’. Wat er allemaal moet gebeuren en welke kosten daaraan verbonden zijn, lees je volgende week op Nauticlink.[SK1] 

Kan het ook goedkoper?

Ja hoor, bij Jachthaven Strijensas bijvoorbeeld. Daar betalen jaarligplaatshouders 40 euro per m2 voor een plekje in de botenloods (1.920 voor de Sun Odyssey) en buiten zelfs maar 18 euro per vierkante meter (864 voor ons zeiljacht). Ben je geen jaarligplaatshouder in Strijensas, dan zijn de tarieven iets hoger: 26 euro buiten en 48 euro voor binnen. Nicolaas Witsen in Alkmaar rekent vergelijkbare bedragen, daar betalen we voor onze boot 2.121,96 euro voorde winterstalling in de geïsoleerde hal.

In het water blijven liggen

Met de zachte winters van de afgelopen jaren is het in het water laten liggen van de boot een optie voor de winterstalling. De kosten zijn lager, maar het vraagt wel wat meer aandacht. Door klimaatverandering is de kans op een zeer strenge winter aanzienlijk kleiner, maar het weer is ook extremer geworden. Een maandelijks bezoekje aan de haven is geen overbodige luxe, bijvoorbeeld om even de landvasten te checken. Voor een box in de Flevo Marina zijn de kosten 520 euro voor ons zeiljacht van 11,40 meter. Jachthaven Lauwersmeer bij Oostmahorn rekent voor een box in de winter 9 euro per m2 wat neer zou komen op 432 euro.

Hutjemutje

Natuurlijk is het even slikken dat de boot nog zo veel kost op het moment dat je hem juist niet gebruikt. Aan de andere kant geeft het ook rust als het schip veilig is opgeborgen. Naast de verschillen in de kosten voor de winterstalling, zijn er ook verschillen in hoe de werf je schip opslaat. Klusjes aan de boot worden vaak uitgesteld tot de winter, dan is er immers alle tijd. 

Bij sommige havens is dit geen probleem. Die hebben ‘schuur-dagen’ waarop er veel stof rond dwarrelt en ‘lak-dagen’ waarop stoffige activiteiten verboden zijn en iedereen met de roller of de kwast in de weer is. Ladders worden uitgewisseld en het is een plezier om naar de boot te gaan. Het kan ook anders. De meer commercieel ingestelde winterbergers puzzelen de boten zo in de loods dat er nog net een paar extra in passen. Boten staan dan reling aan reling en soms letterlijk tegen elkaar aan. Klussen wordt niet op prijs gesteld, mocht de boot al bereikbaar zijn. Wie hier niet op heeft gerekend, kan van een koude kermis thuiskomen en kiest het jaar erop weer voor een winterstalling met wat hogere kosten. Anderen hebben er geen moeite mee en zijn blij met het gunstige tarief. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersportjournalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via LinkedIn


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht