Informatie voor de watersporter

Water-Rant van 20 tot en met 22 september in Antwerpen toont het verleden van de jachtbouw

PERSBERICHT
water-rantAntwerpen – Water-rAnt is een vuurtorenmoment in de Haven van Antwerpen en van de Schelde. Deze beleving plooit een brede waaier aan nautische aspecten open. Een prikkel voor ieders nautische genen. Authentieke schepen en scheepvaartmilieus in het Kattendijkdok op het Eilandje op 20, 21 en 22 september 2013.
Er is veel ruimte voor de watersport naast de historische visserij, de haven- en de beroepsscheepvaart. Zo verzamelen rond- en platbodems, klassieke scherpe jachten, maar ook salon- en bakdekkruisers en andere pareltjes van het motorbootvaren, roeien, kanovaren of kajakken aan de kaaien.
Twee halve-eeuwlingen die baanbrekend zijn geweest in de watersport van de ‘sixties’, verdienen een ereplaatsje in dit watererfgoed evenement.
De Muscadet, van de beroemde Franse ontwerper Philippe Harlé, is gebouwd uit hechthout, dat in die tijd de populariteitsstrijd aanging met kunststof. Van dit knikspant zeiljachtje werden er meer dan zeshonderd gebouwd. Er werd zelfs de Atlantische oceaan mee over geraced, ondanks de beperkte lengte van 6,40m.
De 470 wordt ook vijftig. Deze spectaculair zeilende tweemansboot behoort tot de ‘boom’ van de moderne, planerende en sportieve zwaardboten. De verspreiding van deze boot is wereldwijd. De klasse schopte het tot een Olympische erkenning.
De Scheldejol is de absolute 100 jarige, ook bekend als ‘le monotype d’Anvers’. Deze massief houten, overnaadse zeil- en roeiboot werd in opdracht van de Royal Yacht Club van België ontworpen als all round les- en sportboot.
Bronzen medaillewinnaar van 1920, Leopold Standaert, tekende dit open bootje dat een verspreiding over de Lage landen heeft gekend en waarop talloze zeilers hun eerste knepen leerden. Het eerste exemplaar werd in Boom gebouwd.
Water-rAnt nodigt alle eigenaren van Muscadets, 470’s en natuurlijk Scheldejollen uit om hun fraaie bezit te tonen. En er demonstratietochtjes – en misschien kleine regatta’s- mee te varen in het Kattendijkdok. Er kan nog worden ingeschreven met boten en schepen van 50 jaar of ouder, of replica’s ervan tot 31 augustus 2013.
Meer informatie Water-Rant (Facebook)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht