Waterdream S-850 Speedster maakt overtocht Vlissingen – Londen in recordtijd

PERSBERICHT
Vlissingen – Afgelopen maandag werd een nieuw record gevestigd op het water. In een tijd van 7 uur en 40 minuten lukte het de supersnelle Waterdream s-850 Speedster in samenwerking met Yamaha een overtocht te maken van Vlissingen naar hartje Londen. Nooit eerder werd een dergelijke tijd op deze route neergezet bij een overtocht in een gemotoriseerd vaartuig. Het record werd gevestigd door Bernhard van Oranje die samen met zijn zoon Samuel (13 jaar) en Lex Sluyter de oversteek maakten. De overtocht was extra bijzonder omdat er via Ramsgate ook nog werd getankt en de omstandigheden zeer herfstachtig waren.

foto’s: Hendrik Jan Vink, www.drone-pro.nl

De Noordzee is één van de lastigste zeeën om te bevaren. De onderzeese stromingen, korte golfslag en het extreme weer in het najaar, maken een oversteek in een korte tijd enorm lastig. De dagen voor vertrek was het noodweer met windkracht 6 à 7, waardoor de zee vandaag, op de dag van vertrek nog steeds erg onstuimig was. Bij de start uit Vlissingen gisterochtend vroeg werden er door de aanhoudende stevige windkracht golven van twee meter hoog gemeten. Dit in combinatie met de sterke stroming en windkracht, zorgde voor een uitermate onstuimige start van de reis. Bernhard van Oranje: “Bij de start van de reis was het echt keihard werken. De wind en de golven stonden recht op onze koers. Iedere golf moest bedwongen worden. Vanaf het stuk bij Frankrijk ging de wind wat liggen en kon de snelheid omhoog.”
Volgboot
De Waterdream s-850 Speedster powered by Yamaha werd gevolgd door Bert-Jan ‘The Bird’ Reijgwart van RIB events die met een Yamaha F250 DETX samen met Hendrik Jan Vink zorgde voor een spectaculaire foto- en videoregistratie. Lex Sluyter, directeur Waterdream: “Het is echt bizar om te zien hoe snel de Waterdream zich door de golven manoeuvreerde. Ik kon de sloep met moeite bijhouden, terwijl de RIB waar ik in vaarde echt voor deze extreme omstandigheden is gebouwd. Wij waren erg onder de indruk van de vaareigenschappen en snelheid van de boot.”
Trots
Bernhard van Oranje is het meest trots op zijn zoon Samuel met wie hij de overtocht maakte. “Hij is niet zeeziek geweest en met 70 kilometer per uur via de Thames Londen binnenvaren met harde muziek op de speakers, maakte niet alleen indruk op mij en mijn zoon maar ook op alle omstanders.”
Dutch Design
Het Nederlandse bedrijf Waterdream ontwikkelde de Speedster op basis van haar eerder gelanceerde zeer succesvolle model: de 850. Van de handgeschilderde, gelimiteerde Speedster worden er wereldwijd slechts vijf gemaakt. Aangedreven met een 4,2 liter V6 4-takt Yamaha 300pk speedprop haalt de s-850 Speedster een topsnelheid van meer dan 80 km/u. De automatische triltabs die de boot op iedere snelheid uitlijnen, zorgen voor extra stabiliteit, zodat je op het water meer snelheid kunt maken. Bernhard van Oranje: “Voor mij was het belangrijk aan te tonen dat deze speciale uitvoering van de Waterdream naast een gezellige sloep en waterski boot ook uitermate zeewaardig is en extreme weersomstandigheden aan kan.”
Waterdream s-850 Speedster wereldrecord overtocht Vlissingen – Londen
Waterdream s-850
Yamaha F300 BTX 4.2 v6
Waterdream: 300 liter tank
Overtocht: start Vlissingen – finish St. Katharine Docks Londen
Overtocht: Vlissingen – Ramsgate op 1 tank
Overtocht weersomstandigheden: start windkracht 6/7, golven 2 meter hoog, later afnemende wind tot windkracht 3
Duur overtocht: 7.40 uur inclusief twee keer tanken (Breskens en Ramsgate)
Volgboot: RIB events Yamaha F250 DETX
Meer informatie www.yamaha-marine.nl en www.waterdream.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X